Pentru a obtine tronul Tarii Romanesti , Mihai Viteazul a imprumutat sume uriase de bani(pe care o tara asa de mica nu i le putea returna nicicand) ajutat de unchiul sau Iani(un camatar bogat din Istanbul) , de patriarhul Constantinopolului si de grecii bogati din Imperiul Otoman si in noiembrie 1594 declanseaza “planul bizantin” , revolta antiotomana pentru renasterea Imperiului Bizantin macelarind intreaga garnizoana otomana de la Bucuresti urmand sa ridice la lupta popoarele din Balcani si sa distruga Imperiul Otoman.
Dupa o serie de victorii, Mihai realizeaza ca planul bizantin era o himera , asa ca trimite o delegatie de boieri apropiati(condusa de catre mitropolitul Eftimie ) care negociaza un tratat cu Sigismund Bathory (principele Transilvaniei)si Liga Sfanta(coalitie de state crestine antiotomane) fara a respecta instructiunile domnului muntean prin care Mihai ajungea un simplu executant al lui Sigismund pe tronul Tarii Romanesti in timp ce puterea reala revenea Sfatului Domnesc compus din 12 boieri.In urma acestei tradari , toate victoriile militare ale lui Mihai vor fi de acum incolo trecute in contul lui Sigismund Bathory , el ramanand un conducator militar subordonat principelui Transilvaniei.
Din 1594 Mihai Viteazul a condus o campanie militara in sudul Dunarii ajungand pana la Adrianopole dar a fost obligat sa se retraga desi era neinvins lipsit fiind de un sprijin consistent din partea statelor crestine aliate care doreau sa stapaneasca aceasta parte a Europei . Liga Sfanta (coalitia crestina ce lupta impotriva musulmanilor) era doar gargara care le ascundea adevaratele interese. Au platit cu sange toate popoarele din Balcani care se ridicasera impotriva otomanilor la indemnul Ligii Sfinte.
Amenintat din toate partile de dusmani , Mihai incheie o alianta cu Rudolf al doilea si pune din nou in aplicare “planul dacic” , statul tampon prevazut de Liga Sfanta in calea turcilor , adica unirea celor trei tari romane .
Cu o armata formata din romani si multi mercenari condusi de el dar platiti de habsburgi Mihai Viteazul cucereste Transilvania si isi face intrarea triumfala prin poarta a IV-a in Alba Iulia unde Dieta il va recunoaste drept guvernator imperial al Transilvaniei .In mai 1600 cucereste Moldova practic fara lupta deoarece moldovenii refuza sa-si apere domnitorul infaptuind cea de-a doua unire a celor trei tari romane.
Povestea merge mai departe dar eu nu voi depana pana la sfarsit tragica istorie a domniei lui Mihai Viteazul care nu va reusi sa-i atraga de partea sa pe nobilii maghiari si va fi tradat de habsburgi , boierii munteni si cei moldoveni .
De fapt tradarea , dezbinarea , interesele meschine , insuficienta forta economica si incompetenta sunt caracteristicile permanente ale istoriei noastre in timp ce actiunile eroice au fost doar niste momente care au tinut cat un vis.