In ziua de astazi poate fi destul de dificil de stiut ce este bine sa mananci si ce nu. Pe masura ce aflam tot mai multe lucruri despre sanatate si nutritie, descoperim tot mai multe despre efectele pe care le au anumite alimente asupra corpului uman. Patru dintre ele sunt considerate super-alimente pentru sanatate:
Laptele crud
Acest aliment ne ofera multi, daca nu toti nutrientii de care are nevoie corpul uman zi de zi. Nu contine doar o preponderenta de vitamine si minerale, ci si enzime active si bacterii benefice care ajuta la digestie si o mai buna asimilare a nutrientilor. Ca bonus, laptele crud contine 20 din 22 amino-acizi de care corpul nostru are nevoie zilnic, astfel incat obtinem mult mai usor toate proteinele de care avem nevoie. Laptele proaspat nu cauzeaza aceleasi probleme ca laptele pasteurizat, al carui consum ridicat poate duce la probleme de inima.
Sunt unele voci care sustin ca laptele crud prezinta riscuri si nu este atat de sanatos. Insa ei nu iau in calcul faptul ca omenirea s-a hranit cu lapte crud timp de secole si ca pasteurizarea este un procedeu recent, ce printre altele are scopul de a prelungi durata de viata a laptelui. Ma mult, laptele crud ce provine de la vaci sanatoase ofera cele mai multe beneficii, promovand dezvoltarea de bacterii sanatoase. Din pacate, acest tip de lapte este tot mai greu de gasit.
Mierea cruda
Ca si laptele crud, mierea cruda ne ofera enzime active, vitamine si minerale cum ar fi siliciul, cuprul, magneziul, fierul etc. Era considerat un medicament valoros inca din timpul Egiptului antic, dovedindu-se a fi un ingredient cu numeroase beneficii. De exemplu, mierea cruda este grozava in tratarea problemelor cu sinusurile, probleme reumatice si artrita. Mai mult, mierea cruda are un efect calmant, ajutand la reglarea problemelor cu somnul. Este utila in tratarea racelilor acneii, bolilor infectioase, circulatia proasta a sangelui si alte probleme de sanatate. Spre deosebire de laptele crud, mierea cruda este mult mai accesibila si poate fi gasita in orice supermarket.
Uleiul de cocos
Acest ulei este o grasime saturata ce are mai multe functii. Spre deosebire de alte grasimi, uleiul de cocos este bogat in lanturi medii de acizi grasi care ajuta la pierderea in greutate. Acest lucru are loc pentru ca lanturile medii de acizii grasi nu sunt usor de depozitat si convertit in trigliceride in acelasi mod ca si lanturile lungi de acizi grasi. Mai mult, acizii grasi medii ajuta la intreruperea membranelor lipide ale organismelor patogenice, facand ca uleiul de cocos sa fie un antimicrobial perfect. Mai mult, poate reda tineretea pielii si parului, fiind un balsam foarte bun si hranitor. Acest ulei tropical este si foarte stabil, fiind folosit si la gatit sau copt.
Desi multi nutritionisti condamna uleiul de cocos din cauza conceptiilor gresite in legatura cu grasimile saturate, existe dovezi care sustin faptul ca aceste alimente traditionale au beneficii care depasesc asa-zisele riscuri care le insotesc. Uleiul de cocos este folosit de ani de zile in tari ca Singapore, Filipine si India.
Untul shea
Pana acum am vorbit de ingrediente care sunt benefice sanatatii, iar untul shea nu face exceptie de la lista. Insa este diferit prin faptul ca el nu este chiar consumat ca aliment, ci mai degraba este aplicat pe piele, unde se pot observa cel mai bine efectele sale pozitive. Alimentele mentionate mai devreme contribuie cu toatele la un ingrijire excelenta a pielii, oferindu-i nutritia de care are nevoie. Cu toate acestea, unii dintre noi avem nevoie de ceva in plus pentru a rezolva problemele pe care le avem cu pielea.
Acest produs ar trebui sa ne fie familiar pentru ca unul shea este folosit in numeroase cosmetice si produse de infrumusetare. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest „aur al femeilor”, asa cum este de multe ori numit, are un efect nutritiv incredibil asupra pielii si parului. Untul shea sau karite are o abilitate nemaipomenita de a hidrata parul si pielea, lasandu-le pline de prospetime, sanatate si tinerete. Este o sursa buna de vitamina A si E si anti-oxidanti care reduc efectele negative ale radicalilor liberi asupra pielii. Acest produs originar din Africa protejeaza impotriva efectelor vantului, in special pe vreme rece, amelioreaza ridurile, elimina acneea si imbunatateste textura pielii, reduce iritatia dupa ras, ajuta la pastrarea hidratarii. De fapt, retentia hidratarii este atat de puternica incat se observa si dupa dus sau baie (cand de fapt pielea se deshidrateaza destul de mult).
Ajuta la repararea parului casant, lasandu-l stralucitor si usor de aranjat. Un alt aspect favorabil legat de acest unt este puterea sa de a indeparta cicatricile. Este cunoscut pentru faptul ca imbunatateste tonusul si aspectul pielii si ajuta la eliminarea vergeturilor. Este folosit de femei in timpul sarcinii pentru a preveni formarea de vergeturi. Se gaseste in mai multe forme: cel ultra-rafinat, cel rafinat si cel crud. Cel ultra-rafinat a pierdut destul de multe din proprietatile sale nutritive, cel rafinat este acceptabil, cel mai bun fiind insa cel in stare cruda. Il poti recunoaste dupa culoarea alb-galbuie si mirosul inodor. Apoi desi este tare, trebuie sa se topeasca la contactul cu pielea. Daca are consistenta unei creme, inseamna ca este rafinat.
Foto: djshortywop.com