Postat de RODIMUR in Cu de toate pe 15 Apr 2018 | 2353 vizualizari
Am citit dintr-o suflare! Ce interesant, unic si inedit! Si ce impresionant, ca de altfel tot ce tine de pastrarea si perpetuarea traditiilor vechi! Da, asa este, in Moldova de peste Prut, aceasta Sarbatoare era, chiar pe vremea Sovietelor, mai importanta chiar decat Duminica Pastelui. Mi-au placut si citatele... Dar mai ales mi-au fost dragi vorbele Dvs, cu care ati reusit sa descrieti, prin prisma sentimentelor personale, atat de frumos, colorat (chiar si anii cu ploaie si pantofi ingreunati de noroi!) si "savuros", desfasurarea acestui eveniment la Botosani! Eu personal, parca as fi fost cu Dvs acolo... si astazi, si-n anii trecuti! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei dusi dintre noi! Si sa fie primit, tot ce-ati daruit astazi (mie, in orice caz, prin acest articol, "hrana spirituala"!)
"Mai precis, toate străzile din jurul cimitirului sunt practic blocate, iar reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, prezenți în număr mare, dirijează cu chiu cu vai deplasarea autovehiculelor, pentru a găsi fiecare un loc de parcare și pentru a evita eventuale încăierări." Pentru mine, asta este fraza zilei! Demna de Caragiale! Abia astept sa se faca dimineata, sa-i pot suna pe parinti, ca sigur nu am sa am rabdare, pana ne intalnim la masa! ... fara alte cuvinte!
Tiganii atat au inteles din crestinism. L-au adaptat la credintele lor ancestrale , la obiceiurile pe care le aveau cand traiau in India. Dar noi involuam atat de repede incat cred ca in curand nu vom mai avea de ce sa radem de ei.
Aveti dreptate, Dle Manea... asemenea evenimente sunt, fara doar si poate, o oglinda fidela a evolutiei societatii... Dar intr-un fel, e meritul tiganilor (si al altora ca ei, pe care noi, crestinii "superiori" si detinatori ai "adevarului absolut" ii consideram "primitivi si neevoluati" ) de a-si pastra si cultiva cu perseverenta -peste secole/milenii - traditiile, obiceiurile si naravurile... Asta-i pana la urma si secretul supravietuirii etnice si religioase (cu sau fara evolutie...) .
Costel, să știi că și aceste persoane evoluează, în sensul nostru, nu al lor, ceea ce nu putem ști încă, dacă e de bine. De exemplu, eu nu i-am mai văzut la Paștele Blajinilor mergând țanțoș, cu produsele la vedere. Pe când mergeam ieri prin cimitir, să aprind lumânări la mormintele alor noștri, am văzut fumul ridicându-se spre cer (se aprinseseră iarăși grătarele!) din diferite părți periferice ale cimitirului) dar vizibili nu au fost decât cei săraci, care mergeau cu liota, în spatele preoților, ca să cerșească. Încă ceva! La prima Înviere după revoluție, i-am văzut la biserica noastră, adunați în găști imense, familii întregi, cu mic cu mare așteptând cu o răbdare domnească să înceapă slujba. Toți erau îmbrăcați foarte elegant, parfumați, cu părul dat cu gel, asistând cu bucurie și importanță la acest eveniment. Dar anii au trecut și acum nu mai vin așa. Vin tot așa, cu trupa, mai ales tinerii, dar sunt îmbrăcați obișnuit (așa cum fac românii) și nu mai au în priviri acel entuziasm de atunci. Se uită în jur cu o privire posacă, plictisită și pleacă acasă în liniște, imediat după ce au luat lumină...Evoluția a însemnat că acești oameni au pierdut și ei bucuria trăirii evenimentelor mari. Se comportă precum majoritarii, care nu mai au gustul ceremonialului, ci acela de "așa trebuie", "ne-am făcut datoria"... Ei, bine, asta nu-mi place...!
Tot "studiind" pozele, Tata si-a amintit ca mai era o sarbatoare asemanatoare religioasa, la care lumea mergea la biserica si apoi la cimitir, dar nu numai cu cosuri cu mancare/bautura, ci si cu oale, vesela, blide de tot felul etc... pe care le dadea de pomana la morminte... Posibil sa fi fost spre inceputul verii, caci se impodobeau casele/portile cu ramuri de tei inflorit (??!!).. Ceva cu "Ziua Mare" (??)... Stiti ceva despre o astfel de sarbatoare?!... O seara frumoasa va doresc!
Da, Navidad, este vorba de Duminica Mare, sau Cincizecimea (la 50 de zile de la Înviere) sau Rusaliile (Coborârea - unii spun Pogorârea - Sfântului Duh). În Sâmbăta Rusaliilor sunt Moșii de vară. La această sărbătoare se împodobesc casele și se dau de pomană săracilor, vecinilor, sau rudelor vase de lut/porțelan/sticlă... cu mâncare, de sufletul celor adormiți (morți) care se zice că din Joia Mare au zburat slobode până de Rusalii, când se întorc în pământ...
Va multumim mult ptr lamurire ! Tata zice ca-i sigur vorba de "Duminica Mare"/Rusalii si-si aminteste ca intr-adevar avea o data calendaristica variabila. La Catolici nu exista in nici un caz asemenea obiceiuri, la Protestanti, si mai putin... Uite ca am mai invatat ceva nou si frumos! De-acuma ma pun pe studiat Wiki & Co ("Mosii de vara"?!... deci exista si unii "de iarna"?!)
Da, Navidad, există și Moșii de iarnă, în sâmbăta dinaintea Lăsatului sec de carne, cu o săptămână înainte de Postul Paștelui...Anul acesta, Moșii de iarnă au fost pe 10 februarie, iar în 19 februarie (într-o luni) a început Postul Mare al Paștelui.