La data de 9 mai 1895 s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș, județul Alba, LUCIAN BLAGA, filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român,
A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea (1914-1916) și a obținut licența în anul 1917, în urmă cu 100 de ani, A urmat, de asemenea, cursurile Universității din Viena, unde a studiat filosofia și biologia (1916-1920), obținând titlul de doctor în filosofie.
A debutat în literatură în anul 1919 cu volumul de poezii "Poemele luminii". Alte volume de poezii: "Pașii Profetului", "În marea trecere", "Lauda somnului", "La cumpăna apelor", "La curțile dorului", "Nebănuitele trepte"...
Cele mai cunoscute piese de teatru ale lui Lucian BLAGA sunt: " Meșterul Manole", "Zamolxe", "Avram Iancu", "lui Noe", "Învierea", "Daria"...
Ca filosof și doctor în filosofie, Lucian BLAGA a publicat trilogiile: " Trilogia cunoașterii", "Trilogia culturii" și "Trilogia valorilor".
A fost ales membru al Academiei Române în anul 1937, unde a rostit cunoscutul discurs de recepție, "Elogiul satului românesc".
A ocupat în diplomație mai mult funcții, de la atașat cultural la Ambasadele României de la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna, Viena, până la funcția de ministru plenipotențiar în Portugalia.
A murit la Cluj, în data de 6 mai 1961, la vârsta de 65 de ani.
Aflat el însuși "în marea trecere" (1924), Lucian BLAGA a adresat divinității o rugăminte cutremurătoare: "Oprește trecerea! Știu că unde nu e moarte, nu e nici iubire - și totuși, te rog, oprește Doamne, ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea!"
Pentru documentare am folosit site-ul: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Blaga
iar imaginile au fost preluate de pe www.google.ro