Toată lumea este de acord că e recomandabil să mâncăm legume de cel puțin două ori pe zi, dar puțini dintre noi le asociază cu preparatele dulci. În opinia majoritară, legumele sunt ingredientele preparatelor sărate, dar iată că, încet-încet, ele îți fac apariția și în deserturile noastre. Astfel, am avut plăcerea și curiozitatea de a mânca tarte/plăcinte cu dovleac dulce, torturi, sau prăjituri cu morcovi...Dar ce alte legume pot fi folosite la deserturi și cu ce beneficii?
Pentru că nutriționiștii (și nu numai ei!) consideră că zaharoza nu este chiar cel mai bun ingredient din preparate, prin folosirea legumelor în deserturi se reduce cantitatea de zahăr, ceea ce este cel mai important beneficiu pentru organism. Există, totuși si aici o exceptie referitoare la cartofii dulci, sfecla și morcovul copt.
Un al doilea beneficiu al includerii legumelor printre ingredientele deserturilor este acela că textura preparatelor va fi mai moale și mai ușoară, datorită apei și fibrelor pe care acestea le conțin.
Un al treilea avantaj este acela al ineditului savorilor care pot fi descoperite cu acest prilej și în sfârșit, al patrulea beneficiu este paleta coloristică impresionantă și absolut naturală pe care o pot aduce legumele în deserturi.
Ca tips pentru acest nou gen de patiserie este folosirea zaharului din trestie de zahăr, care are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb rafinat și în același timp are mai multe minerale. În plus, un at tips este acela că piureurile de legume, cu gălbenuș de ou, ca liant, pot înlocui untul în prăjituri, acesta conținând mulți acizi grași saturați, care nu sunt chiar recomandați pentru sănătate.
În privința legumelor din patiserie, dacă cele menționate mai sus nu sunt de ajuns, mai trebuie subliniat faptul că întotdeauna trebuie asociate ingredientele care se armonizează foarte bine. Spre exemplu: dovlecelul cu ciocolata, merele cu varza, portocala cu țelina, sau dovleacul cu afinele.
Așadar, următoarele rețete insolite ne sunt la îndemână, numai să îndrăznim: muffins cu broccoli, sau cu dovleac, guacamole cu ciocolată, înghetată cu sfeclă, creme de vanilie cu păstârnac, tarte cu smochine și mărar...
De la dulceața de ardei iuți, care m-a uimit și confuzat în urmă cu ceva timp, iată că am ajuns la patiseria cu legume. Rămâne de văzut ce anume și când vom prepara aceste deserturi neobișnuite...
Pentru a redacta acest articol m-am documentat de pe net, din mai multe articole, dintre care menționez:
https://www.yumi.fr/blog/pourquoi-cuisiner-legumes-patisserie/
Pentru ilustrarea articolului, am preluat imagini de pe www.google.com