Si a sosit vremea de stors mierea de la albinutele noastre.
Pe langa beneficile produselor de la albinute, am observat un mare avantaj.....relaxarea primita in timpul lucrarilor efectuate la ele.
Asa ca intr-o dimineata am pornit spre ele- se aflau la aproximativ 80 de km de Oradea, la Valea lui Mihai intr-o padure de salcami.
Timpul nu prea tinea cu noi dar am sperat sa se imbunatateasca .Macar sa nu ploua....florile de salcam erau pe sfarsite si era pericolul ca albinutele sa nu mai aiba ce manca( de mancat , mancau ele mierea din stup , daca nu gaseau altceva).
Ajunsi acolo ne-am instalat tabara.Albinutele erau deja intr-o minunata poienita, aveam si o cabana acolo, dar fiind trei familii, noi ne-am adus saltea mare de acasa si am transformat masina in dormitor. A fost locul cel mai calduros din tabara.
Ne-am instalat cortul pentru a doua zi dimineata ,cu masa pentru dezcapacit, cu storcatorul, cu masa pentru scos propolisul si ceara ecxedentare.
Bidoanele erau pregatite, urma sa ne apucam de stors , numai sa nu ploua.
Dar toata noaptea a plouat, la fel si dimineata si a doua zi doar dupa prinz am apucat sa stoarcem cate ceva.
Dar haideti sa va povestesc cum se procedeaza.
Se linistesc albinele cu fum din afumător, prima data ,apoi se scot ramele din stup. Albinele rămase prinse pe ramă se inapoiază in stup scuturand rama deasupra acestuia.
Se descapacesc ramele cu ajutorul furculitei speciale, se introduc apoi ramele in storcator si se invartesc pentru a se stoarce mierea. La iesirea din storcator asteapta galeata cu sita deasupra , sa colecteze bunatatea de miere.Umplem apoi bidoanele cu ea si le depozitam.
Dupa ce s-a stors mierea se aduna propolisul de pe rame si se inlatura ceara in exces.
Ramele sunt duse inapoi in stup.
Cam acestea sunt operatiunile ce se executa acum, la storsul mierii.
Noaptea a plouat iar, a suflat vantul si era frig rau...dimineata Valy era nervos ca nu putem stoarce si ca e atat de frig.
Spre pranz s-a oprit ploaia si iar ne-am apucat de stors.
Pina seara am stors, apoi s-a apucat iar sa sufle vantul si sa ploua. Si pasarelele erau zgribulite si picurii stateau pe frunze.
A doua zi era duminica dar nu aveam ce sa facem....vremea nu tinea cu noi.....am stors pina la ora 14.00 Apoi iar ploaie....asa ca am mers sa incalzesc mancarea ca zau ca mergea ceva fierbinte( toate hainele ce le-am dus cu mine , erau pe mine.....dar nu eram singura atat de echipata).
Noroc ca avea un pridvor cabana si acolo nu sufla vantul chiar atat de tare.
Dupa amiaza s-a mai oprit oleaca ploaia si ne-am apucat de stupii domnului profesor....dar pina spre seara cand iar s-a apucat de ploaie, vant si frig cumplit.La un moment dat a stat ploaia si am facut un foc mare afara sa ne mai incalzim putin....
In beci, vedeti rodul muncii noastre ,din ultimele 5 zile .
Duminica seara dupa ce ne-am culcat, iar a inceput sa ploua, sa bata vantul si sa fie frig.
Asa ca , luni dimineata ,ne-am ridicat tabara si pe la prinz ,am pornit spre Oradea. Pe marginile drumului era o patura de maci rosii.
Venind incoace ....a inceput sa iasa soarele !!!
Dar...ploua in continuare,asa ca baietii vor trebui sa aduca albinutele de acolo, undeva mai aproape de Oradea , la tei, si aici sa stoarca....
Va las cateva poze sa vedeti minunatie de peisaj....
Si ce fain ar fi fost daca era soare !