Postat de Adinuta in Cu de toate pe 16 Ian 2012 | 3442 vizualizari
Amanunte la care nu ma gandesc aproape niciodata..dar care starnite imi aduc in minte franturi de copilarie.
Incep cu ciorba de cartofi ), si 6 copii aliniati pe un pat ). Noi 3, doi verisori frati, plus o alta verisoara. O craticioara cu ciorba in care era pusa paine, si noi toti 6 aliniati. Una dintre mame ne dadea ca puilor de gaina ). Cica eu nu apucam sa mestec, eram mai mocaita, si inghiteam intreg asteptandu-mi randul )).Nici acum nu stiu de ce nu manca fiecare la casa lui
Sarmalele..ah..cum nu stiam eu de ce nu-mi plac..N-aveau sare.Mancam apoi varsam in chiuveta ), fara sa stiu ca micul pas pentru a deveni una dintre mancarurile preferate era..un poco de sal .
Eheee, apoi am crescut si-mi placeau atate de multe!!! Supa de pui (NIMENI N-O FACE MAI BUNA DECAT MAMA!) ), ciorba de perisoare, mancare rece de pui cu ceapa,haiosi, cornulete cu frisca, varza cu carne, etc etc...
..Pe la fro..14 ani, am inceput sa gatesc eu .Mama muncea si eu eram acasa cu toate treburile. Mpai de atunci mi-a placut..tot - afirmai io cu modestie )
o pizza????
))))))
Stii..imi amintesc ce frumos era..
Nu aveam asa multe ca acum...nu mi se punea in fata un mic dejun asa cum pun eu puilor mei dar...stiam sa apreciem o bucata de carne pe care o vedeam de multe ori doar duminica,,ca nu se gasea pe nicaieri..
Eluta, nu plangea ceva nu intelesei, cum adica paine-n test? ...
Gabiceeeel, cum stateai tu ca un puiut mocait la papat sarmale nesarate Da, era fain ... imi amintesc cand mergeam vara la bunici si mancam la vecini pesti mici de balta fripti pe plita cu usturoi si eram asa multi ca abia ne ajungea... saracii oameni, le mai veneam si eu pe cap
Cu pizza aia sa-i fi vazut mutra, parca i-am fi cerut capsune murate in sos de varza cu ciocolata, parea de-a dreptul socat
Adina,paine facuta in test,adica intr-un cuptor special,facut undeva afara
Adica la tzest, foarte buna stiu si eu. este si la mine o amintire.
Cele mai vechi amintiri "cu gust"(am fost crescut de o bunica unguroaica cu vizite la una olteanca)sunt Duminicile cu masa de dimineata mamaliga cu cafea cu lapte se chema francafea, pranzul cu supa de vita cu galuste si rasolul cu sos de visine, de mere, de gutui, de agrise si mai rar de rosii si nelipsitul desert lapte de pasare, cremsnit, jerbot, cozonaci cu nuca si mac si alte nenumarete prajituri care s-au pierdut intr-o masa de dulciuri ale copilariei.
Serile de iarna cu cartofi copti cu unt si branza de burduf si salata de varza acra din butoi.sau cu paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu untura si ceai fierbinte de tei.
Vizitele la fratii bunicii cu camarile celea ardelenesti pline cu tot ce se poate prepara pentru iarna si 1-2 porci de 200kg preparati in slanina, carnati, jambon, pastrama, sangerete, lebar, tiba si afumati bine aliniati ca pentru o batalie. De acolo iubesc eu afumatura. Nu era masa fara jambon sau pastrama sau carnati.
Vizitele la bunica olteanca cu paine la tzest alaturi de nuci perpelite tot in tzest, cu prazul in loc de ceapa cu mancarea de praz, cu prazul umplut si ciorbe de stevie si loboda cum nu am mancat de atunci si cu gogosile si scovergile (turtele) simple sau umplute cu carne, varza, branza, mere.
Si verile la Costinesti (am aceeasi gazda, acum prieteni, de 56 de ani din care am lipsit de la mare doar 4 ani)cu platouri cu varf cu guvizi prajiti, cu clatite facute la plita sub sopron si de piersicile aromate si mari cat un pepene galben.
Din pacate aceste amintiri sunt legate si de fiintele din spatele lor si care nu mai sunt.
Ajunge pentru azi m-am intristat destul cu amintirile din copilarie.
N-as vrea sa raman in urma cu raspunsul la solicitarea ta, asa ca insirui si eu cateva mancaruri din copilarie, de care uitasem pana la acest test : imi placeau enorm feliile de mamaliga rece, presarate cu sare si tinute 2-3 minute pe plita incinsa ( déjà-mi lasa gura apa, gandindu-ma acum la gustul si mirosul de crusta formata prin frigere) . Apoi, ceva ce acum n-as mai putea manca, untura pe paine, cu sare si ceapa sparta in pumni… Sa nu uit mamaliga calda cu lapte rece si sare ( raposatul meu tata facea cea mai buna mamaliga si nu numai... ) Calavia (paine fierbinte inmuiata in zahar si vin rosu)era un alt "desert" minunat facut de taticu(din pacate, acum o mananc la parastasele facute pentru el... )
Si da, mancam si eu paine inmuiata-n apa si presarata cu zahar( mamica nu prea facea prajituri, doar chec,budinci cu paste si gogosi )
Cat despre varsta la care am inceput sa bucataresc, aveam cca 13-14 ani cand, ambii parinti lucrand in ture, am rugat un vecin sa-mi taie o gaina si am facut-o tocanita( am fost tare mandra ca mi-am asteptat parintii cu mancare facuta de mine ).
da..am uitat de laptele cu mamaliga.
eu nu le-am dat niciodata copiilor mei desi nu cred ca nu le-ar placea, fiind o familie de mamaligosi
Si fiind 3 frati, lasam putin lapte in farfurie si mai ceream mamaliga, apoi ramanea mamaliga si mai ceream lapte si tot asa, pana ne saturam