La 20 mai 1799 s-a născut, în micuțul orășel Tours, din ținutul Touraine, Honoré de BALZAC, un titan al literaturii universale, fiu al lui Bernard François Balssa și al Laurei Sallambier, mai tânără cu 32 de ani decât soțul său. Honoré și-a dorit de mic să fie celebru, să cucerească gloria și în perioada cea mai nefastă din viața sa, atunci când oricine ar fi fost distrus, el și-a făcut din Napoléon un idol și și-a propus să realizeze cu pana, ceea ce n-a reușit, predecesorul său ilustru, cu sabia. Chiar în anul acelui dezastru financiar (1829) norocul a început să-i surâdă, odată cu publicarea primului roman pe care l-a semnat cu numele său real («Les Chouans» - «Oamenii regelui»). An de an, romanele lui îi deschid toate ușile și îl fac celebru, atât în lumea literară, cât și în cea a aristocrației, după care tânjea. Atunci și-a adăugat particula de noblețe din nume («de») pentru că și-ar fi dorit să fie asemeni aristocraților pe care-i admira și pe care i-a făcut personaje celebre în romanele sale, nu mai puțin celebre.
Prin opera sa gigantescă «La Comédie humaine» («Comedia umană»), un proiect care urma să cuprindă 137 de titluri de romane (dar a realizat «doar» 90) BALZAC a făcut concurență Stării civile cu cele 2000 de personaje (în proiect erau 3000-4000) care i-au populat scrierile. "Comedia umană" cuprinde:«Studii de moravuri» (unde sunt cele mai celebre romane ale sale) «Studii filosofice» și «Studii analitice». A scris peste 100 de romane, piese de teatru, povestiri și studii.
Dintre multele femei care i-au însorit viața, Balzac i-a rămas credincios contesei Eva Hanska din îndepărtata Ucraină, pe care a așteptat-o 8 ani să-i fie soție, după moartea contelui. Din păcate, la data încheierii căsătoriei, zilele lui BALZAC erau numărate, așa că Eva Hanska i-a fost mai mult infirmieră decât soție. Căsătoria lor nu a durat decît 5 luni. Boala de inimă de care suferea s-a agravat uluitor de repede și moartea l-a răpit după o lungă agonie, la vârsta de 51 de ani, în data de 18 august 1850.
Théophile Gautier în «Souvenirs romantiques» : «Nu este nimic mai de temut decât o dorință împlinită…Căsătoria visată avusese loc; cuibul fericirii era căptușit cu puf; rudele sărace erau admirate de toată lumea. Era prea frumos, nu-i rămăsese decăt să moară.»
Dintre cele mai cunoscute romane ale lui BALZAC: «Moș Goriot», «Iluzii pierdute», «Eugénie Grandet», «Femeia la 30 de ani», «Verișoara Bette», «Ilustrul Gaudissart», «Crinul din vale»…
În fapt, orice rând scris de BALZAC este o capodoperă.
Pentru documentare am folosit
https://ro.wikipedia.org/wiki/Honoré_de_Balzac
și multe alte studii citite timp de 40 de ani.
Imaginea ilustrativă este de pe www.google.com