Galbiorii - Tot ce trebuie sa stii despre aceste ciuperci delicioase si nutritive

Postat de Retete_gustoase in Cu de toate pe 10 Iun 2024, 16:10

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Galbiorii (Cantharellus cibarius) sunt printre cele mai apreciate ciuperci comestibile, fiind cunoscute pentru aroma lor distincta si textura placuta. Denumiti si „chanterelles” in engleza, acesti fungi sunt foarte cautati de catre pasionatii de ciuperci si bucatari datorita versatilitatii lor culinare si beneficiilor nutritionale.

 

Descriere:

Galbiorii sunt usor de recunoscut datorita culorii lor galben-aurii si formei caracteristice de palnie. Palaria lor este convexa la inceput, devenind treptat mai plata pe masura ce ciuperca creste. Marginile palariei sunt adesea ondulate sau neregulate.

  • Dimensiune: Palaria poate varia de la 2 la 12 cm in diametru.
  • Culoare: Galben auriu.
  • Miros: Aroma de caise sau piersici.

Habitat:

Galbiorii cresc in paduri de foioase si de conifere, in special in apropierea stejarilor, fagilor, molizilor si pinilor. Prefera solurile acide si sunt frecvent gasiti in grupuri mari pe covoare de muschi sau frunze cazute.

 

Sezonul de cules

Sezonul galbiorilor variaza in functie de clima si regiune, dar in general, acestia pot fi gasiti din iunie pana in octombrie. Ploile urmate de perioade calde si umede sunt ideale pentru aparitia galbiorilor.

 

Valoare nutritionala

Galbiorii sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale. Sunt bogati in vitaminele D si B, contin fier, cupru si mangan, si au un continut scazut de calorii, ceea ce ii face ideali pentru o dieta sanatoasa.

 

  1. Calorii: Aproximativ 38 kcal per 100 g.
  2. Proteine: 1.5-2.5 g per 100 g.
  3. Carbohidrati: 6-7 g per 100 g.
  4. Fibre: 3-4 g per 100 g.

Beneficii pentru sanatate

  • Intarirea sistemului imunitar: Datorita continutului ridicat de vitamina D.
  • Sanatatea oaselor: Vitamina D si mineralele prezente contribuie la mentinerea sanatatii oaselor.
  • Proprietati antioxidante: Contin compusi care ajuta la combaterea stresului oxidativ.
  • Imbunatatirea digestiei: Datorita fibrelor dietetice.

Precautii si identificare corecta

Desi galbiorii sunt deliciosi si nutritionali, este esential sa ii identificati corect, deoarece exista specii de ciuperci toxice care seamana cu galbiorii. Una dintre cele mai comune ciuperci confundate cu galbiorii este Omphalotus olearius sau "Jack-o'-lantern", care este toxica.

Galbiorii: Miros de caise, lamelele sunt de fapt nervuri.

Omphalotus olearius: Miros mai putin placut, lamelele sunt adevarate si nu nervuri.

Utilizare culinara

Galbiorii sunt extrem de versatili in bucatarie. Pot fi gatiti in multe feluri, inclusiv sotati, in supe, tocanite, sau chiar uscati pentru a fi folositi mai tarziu. Aroma lor deosebita completeaza multe preparate, de la omlete la sosuri complexe.

 

Reteta simpla: Galbiori sotati

Ingrediente:

 300 g galbiori proaspeti

2 linguri de unt

1 catel de usturoi

Sare si piper dupa gust

Patrunjel proaspat tocat

Mod de preparare: 

Curatati galbiorii si taiati-i in bucati mari.

Intr-o tigaie, topiti untul si adaugati usturoiul tocat marunt.

Adaugati galbiorii si sotati timp de 5-7 minute pana devin aurii si fragede.

Asezonati cu sare, piper si presarati patrunjel proaspat inainte de servire.

Concluzie

Galbiorii sunt o alegere excelenta pentru oricine doreste sa adauge o nota de savoare si valoare nutritiva dietei sale. Cu un gust distinct si multiple beneficii pentru sanatate, acesti fungi raman un ingredient de baza in bucataria de pretutindeni. Cu toate acestea, colectarea ciupercilor salbatice trebuie facuta cu precautie si cunostinte adecvate pentru a evita confuziile periculoase.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs