Fructele goji - compozitie, efecte si reactii adverse

Postat de _Alina_ in Fructe pe 31 Mai 2013, 10:11

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza

Desi este folosit de mii de ani de catre chinezi, abia de cativa ani acest fruct a "cotropit" piata occidentala adjudecandu-si rapid titlul de super-fruct. Stiu, stiu e plin internetul de site-uri care il recomanda, dar n-am vazut pe niciunde sa pomeneasca de posibilele efecte adverse ale acestui fruct. Lucrul acesta ma determinat sa fac putina munca de cercetare si sa ma documentez asiduu cu privire la aspecte legate de compozitia lor biochimica si la efectele asupra organismului.

Descriere

Genul Lycium cuprinde peste 100 de specii de arbusti lemnosi ale familiei Solanaceae. Acest gen este inrudit cu rosiile, vinetele, cartofii, etc., plante care fac parte tot din familia Solanaceae.

Speciile acestui se gasesc in urmatoarele areale: Asia de Est si de Sud-Est, Europa, Africa de Sud si America de Nord.

Denumirea latineasca Lycium barbarum, provine de la cuvintele lychus care inseamna lumina, datorat cel mai probabil formei si culorii fructului si barbarum care inseamna strain, din afara.

Goji (Lycium barbarum) creste abundent in Nord-Estul Chinei, in special in provinciile Gansu, Ningxia si Quinhai, si in Mongolia.

Este un arbust ramificat ce poate atinge inaltimea de 2.5-3 m, cu spini putini si ascutiti. Frunzele sunt ascutite, eliptice. Florile imperfecte, solitare de culoare purpurie, infloreste in aprilie-mai. Fructul are forma ovoida, de culoare rosie, cu lungimea de 1-2 cm, bogat in suc. Fructele sunt recoltate in august-septembrie si sunt supuse procesului de uscare. Sunt consumate ca ingredient in bucataria chineza si ca elixir medicinal (lichior sau ceai sub forma de infuzie).

Compozitie chimica si efecte

Fructele goji sunt cunoscute pentru aportul lor adus activitatii biologice si a efectelor benefice asupra starii de sanatate. S-a demonstrat prin studii moderne ca Lycium barbarum are proprietati antioxidante, anti-imbatranire, anti-diabetice, anticarcinogenice, neuroprotectoare si stimulatoare a sistemlui imunitar.

Joaca rol in prevenirea cancerului, diabetului, hepatitei, trombozei, aterosclerozei, bolilor de inima si infertilitatii masculine. Sucul de fructe goji a fost utilizat cu succes intr-un studiu pentru a imbunatatirea performantelor neurofiziologice si fiziologice a unor subiecti. S-a constatat ca pe langa fructe, radacina si frunzele contin de asemenea compusi farmacologic activi. Prin exerimente pe animale s-a aratat ca radacina poseda efect hipotensiv, hipoglicemic, antipiretic si antilucerativ. Desi efectele benefice ale fructelor goji asupra sanatatii umane sunt cunoscute si practicate de secole, doar tehnologia moderna recenta a fost capabila sa dezvaluie mecanismele de actiune la nivel biochimic.

Fructele goji au o valoare nutritiva semnificativa si sunt o excelenta sursa de macronutrienti, incluzand carbohidrati (46%), proteine (13%), grasimi (1.5%) si fibre (16%). De asemenea contin micronutienti precum vitamine si minerale. Fiecare 100g de fructe contine pana la 60 mg calciu, 5.4 mg fier, 434 mg potasiu, 1.48 ml zinc si 48 mg vitamina C.  Printre altele contin riboflavine, tiamine, alcaloizi, acid nicotinic si minerale (Cu, Mg, Mn si Se).

Contin compusi fitochimici precum beta-sitosterolul (un sterol vegetal). Consumarea sterolilor vegetali (care sunt similari colesterolului gasit la animale) are insa, efect benefic asupra organismului uman micsorand valorile colesterolului din sange. De asemenea, ajuta la prevenirea si tratarea prostatei la barbati.

Betaina, compus care ajuta atat la scaderea in greutate, cat si la scaderea nivelului de homocisteina (proteina asociata unui risc ridicat de boli de inimia si inflamatie) din organism se gaseste din abundenta in fructele de goji.

Conform Jurnalului de Neurobiologie Celulara si Moleculara, din martie 2007, acesti compusi pot avea si un puternic efect anti-imbatranire protejand celulele nervoase si retina.

Prin continutul ridicat de beta-caroten si zeaxantina imbunatateste acuitatea vizuala. Zeaxantina protejeaza retina si reduce riscul degenerarii maculare.

Studiile farmaceutice au demonstrat ca polizaharidele prezente in aceste fructe sunt capabile sa stimuleze sistemul imunitar favorizand proliferarea limfocitelor (limfocitele sunt celule care apartin familiei globulelor albe si sunt responsabile de reactiile de aparare ale organismului fata de substantele pe care le considera straine). De asemenea, studii efectuate pe animale indica faptul ca ca polizaharidele din fructe goji au abilitatea de a imbunatati tulburarile sexuale la animalele batrane.

Studiile clinice care s-au concentrat asupra efectelor anti-imbatranire arata ca prin consumul regulat de extract de goji la persoanele varsnice se reduce incidenta ametelilor, oboselii, durerii in piept, tulburarilor de somn si pierderii apetitului.

Un studiu publicat in Chinese Journal of Oncology, in 1994, releva ca substantele fitochimice din goji au avut efect pozitiv impreuna cu cu alte medicamente utilizate in tratarea cancerului.

Anumite cercetari au aratat ca extractul de goji duce la reducerea nivelelor zaharului din sange, a colesterolului si trigliceridelor.

Reactii adverse

Cu toate ca sunt cunoscute si folosite de multa vreme de poporul chinez, in ultimii ani s-au inregistrat si efecte secundare. In literatura de specialitate s-a inregistrat un raport privind un caz de hepatotoxixcitate legat de utilizarea fructelor goji la o femeie de 60 ani. Aceasta a consumat ceai de fructe goji de 3ori/zi la recomandraea unei prietene (cu cate un pumn de fructe la fiecare ceasca). De asemnea, s-au mai raportat si cateva cazuri de alergie la aceste fructe.  

Aceste fructe contin alcaloidul atropina, iar o supradoza de atropina poate cauza voma, tulburari de vedere si confuzie.

Majoritatea efectelor secundare ale sucului si ale altor extracte din fructe goji sunt produse  datorita interactiunii cu unele medicamente. Este recomndat sa evitati asocierea fructelor goji cu medicamente anticoagulante. De asemenea, preparatele din radacina de goji interactioneaza in mod negativ cu medicamentele pentru diabet si cu cele pentru presiune arteriala.

Fructele goji au un continut ridicat de seleniu. Un mineral esential pentru organism, in cazuri rare, doze foarte mari ale seleniului pot conduce la reducerea fertilitatii la femei, deteriorarea nervilor si/sau probleme gastro-intestinale.

     Cartile de medicina chineza, recomanda utilizarea cu prudenta a fructelor goji in timpul sarcinii. De asemenea nu recomanda utilizarea fructelor daca aveti diaree, febra, artrita si inflamatii severe.

 

     Daca decideti sa consumati aceste fructe e bine sa consultati un medic specialist si sa respectati indicatiile. Discutati cu medicul dumneavoastra si despre medicamentele care le luati ca sa nu existe interactiuni negative. Totusi, daca sunt mancate cu moderatie fructele goji sunt sanatoase si sigure


Comentarii (7)

02.06.2013, 20:34

14.06.2013, 16:08

25.06.2013, 14:31

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]