Cultivarea
Arpagicul se poate semăna succesiv, aproape în orice perioadă a anului, la intervale de trei săptămâni. Nu este o plantă pretenţioasă şi, deşi preferă solul uşor, se poate cultiva în majoritatea tipurilor de soluri, cu condiţia să foloseşti îngrăşăminte.
Se seamănă rar, la 1cm adâncime, la o distanţă de circa 20cm, pentru a nu mai avea nevoie de rărit ulterior. Procedeul de rărire al plantelor poate atrage după sine, datorită mirosului plantelor scoase din pământ, un dăunător de temut, numit musca cepei.
Recoltarea
La opt săptămâni după semănare, smulge pur şi simplu din pământ ceapa. Te poţi ajuta de o furcă mică, dacă solul este prea dur. Ceapa plantată toamna târziu va petrece iarna sub cupole speciale de sticlă sau de plastic şI se va recolta abia primăvara.
Depozitarea
Ceapa de primăvară este o plantă perenă şi se poate depozita doar câteva zile, la frigider sau într-o încăpere răcoroasă. Frunzele se pot congela în cuburi de gheaţă sau individual. Totuşi, prin congelare, se pierd o parte din calităţi, aşa că este de preferat să o consumi proaspătă.
Ponturi
• Alternează rândurile de ceapă cu cele de morcovi sau alte rădăcinoase. Mirosul cepei va ţine dăunătorii departe.
• Unele soiuri de ceapă de primăvară au flori albe sau lila şI se pot folosi în scop decorativ, fie în grădina de legume dacă obişnuieşti să alternezi rândurile, fie pentru a evidenţia o potecă sau perimetrul grădinii.
• Dacă nu ai o grădină, poţi cultiva ceapa de primăvară şi în ghivece, jardiniere sau lădiţe prevăzute cu găuri de scurgere a apei, separat sau împreună cu alte verdeţuri.