Mori de sete, ajungi acasa si deschizi o sticla de apa plata. Bei aproape jumatate din ea si abia dupa vezi ca data de expirare arata ca apa e trecuta de luni bune de zile. Ar trebui sa te ingrijorezi?
Bineinteles ca nu. Apa plata nu expira. O data de expirare pe o sticla de apa plata are la fel de mult sens ca data de expirare de pe o punga de sare.
Insa, exista cateva motive bune pentru care sticlele de apa plata au o data de expirare.
In primul rand, data de expirare e acolo din motive birocratice. Apa face parte din categoria produselor perisabile, fiind considerata ca fiind un aliment. Iar legea spune ca niciun aliment nu poate fi comercializat fara o data de expirare.
De asemenea, chiar daca apa nu expira, sticla de plastic in care e ambalata are o "data de expirare", pentru ca dupa un anumit interval de timp sticla de plastic incepe sa se deterioreze contaminand apa cu chimicale. Asta nu inseamna neaparat ca apa va deveni toxica, dar e foarte probabil sa nu mai aiba deloc un gust de apa de izvor. Astfel, de multe ori, data de expirare de pe o sticla de apa indica exact acest lucru: data la care sticla, nu apa, va incepe sa se deterioreze.
In cazul apelor minerale carbogazoase, data de expirare se poate referi la momentul cand bautura incepe sa piarda din "bule".
Deci, daca dati peste o sticla de apa plata expirata, este foarte posibil ca ea sa fie buna pentru consum.
Sursa foto: canyoufreeze.com
Sursa articol: livescience.com