Obiceiul de a folosi echinacea pentru cresterea sistemului imunitar merge cu mult inapoi, mai precis de catre indienii americani care foloseau planta pentru a se vindeca de ranile cauzate de muscaturile de sarpe. Cu timpul, s-a observat ca planta actioneaza ca agent antiacterian, dar si ca este de mare ajutor in infectiile si durerile din gat.
In cei 250 de ani de folosire, s-a observat ca minunata planta are in compozitie substante similare interferonului, ceea ce fac din echinacea un agent antibiotic, antiviral si antialergic.
Planta contine aproape toate elementele de care are nevoie organismul pentru a se reface, respectiv de derivati ai acidului cafeic, de uleiuri eterice, alkamide, de polizaharide solubile in apa, flavoinoide, mai ales acei derivati din querticina, acid ascorbic sau vitamina C, saruri si minerale.
Echinacea este mai mult folosita pentru stimularea capacitatii organismului de a se reface si de a face astfel fata bolilor, planta este un adevarat leac pentru raceala si gripa. Se recomanda mai ales in sezonul rece, ori cand vremea este instabila si organismul devine vulnerabil, dar si pentru a lupta cu unele boli stiute.
Un alt mare rol pe care il joaca echinacea este de a ajuta limfa, procedand astfel, planta elimina toxinele din organism. Astfel, odata eliminate toxinele, organismul functioneaza mai usor, se pot controla unele boli, tinandu-le in stadiul respectiv si chiar se poate insista pe o dieta de slabire, stiut fiind faptul ca este foarte greu sa slabesti daca nu incepi cu o dieta de detoxifiere in prealabil.
Suplimentele pe baza de echinacea isi mai gasesc intrebuintarea si in afectiunile localizate la nivelul aparatului respirator, al celui urinar, dar si pentru tratarea ranilor si ulceratiilor cronice.
Este recomandata de 3-4 ori pe an
In cura cu echinacea se poate consuma infuzia (1 gram din planta la 150 ml de apa), 5 ml de tinctura pe zi, dar si capsule, pe acestea le puteti gasi in magazinele de gen plafar. Daca este aleasa varianta capsulelor, trebuie stiut ca se vor administra doar 3 capsule pe zi. Acestea se iau numai inainte de masa, respectiv una inainte de masa.
La copii, cantitatea se rezuma doar la 2 pe zi, inainte de masa. Aceasta cura trebuie urmata timp de 3 saptamani, perioada in care organismul se reface, este fortificat cu plus de nutrienti, dupa care urmeaza o perioada de refacere de alte 3 saptamani. Cat priveste frecventa acestei cure, nu se recomanda sa se adopte mai mult de 3-4 ori in decursul unui an calendaristic.
Iar administrarea suplimentelor la persoane grav bolnave trebuie facuta doar dupa un consult medical. Astfel in cazurile de SIDA, leucoze, colagenoze, sleroza multipla, tuberculoza etc., doctorul are un mare cuvant de spus in inceperea unei astfel de cure.