Cupa Moldovei in gastronomie se va desfasura la Iasi in perioada 4-6 martie, la hotel Unirea, bucataras.ro fiind partener oficial al competitiei!
CONDIŢIILE OFERITE DE ORGANIZATORI
Organizatorii competiţiei vor asigura următoarele condiţii: -Fiecare concurent sau echipă de concurenţi va primi un stand (3m x 3m) şi o suprafaţă de 9mp de teren aferent standului pentru gătit în aer liber -Standurile concurenţilor vor dispune de o sursă de energie electrică numai dacă acest aspect este specificat de concurent cu 2 săptămâni înaintea competiţiei -Standurile concurenţilor vor dispune de o masă pentru lucru şi 3 scaune
-Standurile concurenţilor vor dispune de o masă tip tejghea pentru prezentarea preparatelor în faţa juriului
-Toţi concurenţii vor primi sursa de foc necesară: lemne de foc, gaz lichefiat, cărbune în funcţie de cantităţile specificate la înscriere -Concurenţii sunt liberi să-şi ornamenteze standul după cum doresc -Concurenţii sunt liberi să-şi promoveze propriile însemne în spaţiul alocat
Concursuri pentru public
Gospodina de Aur – concurs de alimente conservate natural
Peştişorul de Aur – concurs de reţete cu specific pescăresc
Programul de divertisment:
- Gastro Show Cooking Entertainment - demonstraţii live cu Maeştrii Artei Culinare
- Parada Somelierilor – demonstraţii realizate de somelieri (incursiune în lumea vinurilor, sabrări de sticle, umplerea cu spumant a unei piramide de pahare)
- Gastro Cultura – realizarea unor reţete din istoria omenirii
- Recorduri Gastro
- Concerte de muzică
- Spaţiul pentru copii
Distincţii oferite în cadrul evenimentului:
Cupa Claselei Preparate Culinare Reci, Cupa Clasei Gătit în Aer Liber, Cupa Secţiunii Creaţie, Cupa Secţiunii Dulciuri, Cupa Secţiunii Meniu Alternativ, Cupa Secţiunii Grătar, Cupa Secţiunii Plită, Cupa Secţiunii Creaţie. Cupa Moldovei este acordată echipei sau concurentului care a acumulat cele mai multe puncte în cele două zile de concurs.
Echipele de concurenţi
În competiţie sunt invitate echipe din : România, Ungaria, Franţa, Turcia, Rusia, Republica Moldova, Cipru, Israel, Italia şi Germania
Organizarea spaţiului pentru desfăşurare:
Zona pentru competiţie (standuri concurenţi), zona comercială (agenţi economici), zona de divertisment pentru adulţi, zona de divertisment pentru copii, spaţiu pentru conferinţe de presă, spaţiu pentru echipele de evaluare, zona de spectacole, spaţiu pentru primul ajutor.
Menţionăm că acest proiect este cultural, non profit şi flexibil din punct de vedere organizatoric. Intrarea publicului spectator este liberă!
Programul Etapei Iaşi
Vineri, 4 martie
18,00 – Festivitatea de deschidere a competiţiei
18,15 – Degustare de vinuri
18,30 – Concert de jazz
19,30 - Gastro Show oferit de bucătari
20,30 – Piesa de teatru
21,30 – Dj, Music & Dance
23,00 – Închiderea festivităţii
Sâmbătă, 5 martie
8,00 – Înscrierea concurenţilor
9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi (Sala Cuza a Hotelului Unirea)
11,00 – Startul competiţiei de preparate culinare reci
11,30 – Jurizarea concurenţilor
14,30 – Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
15,00 – Record Mondial: Cea Mai Mare Tocană din Carne de Pui cu Ciuperci
18,00 – Parada Somelierilor (Federaţia Somelierilor România)
18,30 – Demonstraţie cu Maestrul Antonio Pasarrelli
19,30 – Demonstraţie Cu Maestrul Irina Hriapcă (Iaşi – Restaurant Ciric)
20,30 – Decernarea premiilor
21,30 – Concert de muzică
22,30 – Încetarea programului
Duminică, 6 martie
8,00 – Înscrierea concurenţilor
9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi (Piaţa Unirii şi parcarea Hotelului Unirea)
10,00 – Startul competiţiei de gătit în aer liber
14,00 – Jurizarea concurenţilor
16,00 – Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
16,15 – Demonstraţie cu Maestrul Cornelia Ghişoi (Mărgăritar)
17,00 - Demonstraţie cu Maeştrii Odeh Abu şi Sarkis Yacoubian (Israel)
18,00 - Demonstraţie cu Maestrul Jyrki Yli – Uotila (Finlanda)
19,00 – Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea
20,00 - Decernarea premiilor
20,30 – Concert de muzică
22,30 – Încetarea programului
Regulamentul Competiţiei
-Competiţia se adresează atât amatorilor, cât şi profesioniştilor!
-Pentru înscrierea în competiţie nu se cere dovada studiilor de specialitate!
-Înscrierea în competiţie a concurenţilor nu este condiţionată de vârstă sau pregătire profesională
-Concurenţii se pot înscrie individual sau în echipe
-Concurenţii se pot înscrie la două grupe: amatori sau profesionişti
-Nu se impune tematică la nici una dintre secţiuni, concurentul este liber să decidă ce tematică va aborda pentru concurs
-Numărul maxim de concurenţi într-o echipă este de 3 persoane
-Cantitatea minimă de hrană preparată şi prezentată în faţa comisiilor de evaluare este de 6 porţii
-La clasa Preparate Culinare Reci, concurenţii vor realiza preparatele acasă, urmând ca în cadrul competiţiei doar să le expună
-La clasa Gătit în Aer Liber, concurenţii vor realiza preparatele la faţa locului
-Publicul spectator poate degusta preparatele în condiţiile în care concurentul este de acord, iar masa a fost jurizată
-Concurenţii pot depune contestaţii în faţa comisiilor de evaluare în maxim 60 de minute de la anunţarea rezultatelor
-Organizatorii competiţiei nu răspund de greşelile comise de membrii juriului
-Organizatorii competiţiei nu intervin asupra proceselor de evaluare ale membrilor juriului