Vrei sa folosesti capatana de usturoi dar ai descoperit un lastar verde la capat....La fel ai patit si cu ceapa...Sau nu poti sa uiti mirosul ingrozitor al cepei cand se strica....Ce e de facut ? Pentru a pastra aceste legume benefice intr-o stare de prospetime care poate dura si luni intregi, nu ai nevoie decat de pungi de hartie, un bat pentru frigarui pentru a face gauri in pungi si cleme de plastic sa legi pungile la gura.
Ce trebuie sa faci:
1. Impunge pungile. Poti impacheta punga de cateva ori si apoi sa dai gaurile, pentru a munci mai putin. Gaurile trebuie situate in jumatatea de sus a pungii. O alta metoda ar fi sa indoi punga pe jumatate si sa faci gauri pe margine, apoi sa mai indoi o data si sa continui cu aplicatul gaurilor. Nu este nevoie de perfectiune, ci iti trebuie gauri pentru ventilare. Vor rezulta mai multe siruri de gauri.
2. Umple pungile pe jumate (pana sub randurile de gauri), indoaie la capat, pune clema, aplica o eticheta sa stii ce e inauntru si gata. Pune pungile in acelasi loc in care stocai si inainte legumele. Nu uita insa ca nu este bine sa le supraaglomerezi, caci aerul trebuie sa circule in jurul pungilor (acesta este si scopul gauririi lor). Poti folosi chiar un recipient de plastic care este bun pentru ca tine pungile in ordine, in pozitie verticala. Durata de viata a legumelor depinde insa si de temperaura, umiditate si lumina.
Sfaturi aditionale:
Temperatura: Legumele vor rezista mai mult in spatii intunecoase, racoroase (dar nu reci) si uscate. Daca ai beci, foloseste-l. Ceapa nu trebuie sa stea multa vreme in frigider, pentru ca frigul o inmoaie. In plus, ceapa are tendinta de a umple de “aroma” tot ce este prin jur.
Fara pungi de plastic: Nu pune ceapa in pungi de plastic. Vei accelera aparitia lastarilor si deteriorarea, din cauza lipsei circulatiei aerului.
Fara cartofi prin preajma: Cartofii si ceapa nu trebuie sa stea impreuna. Ambele legume elimina gaze care accelereaza deteriorarea reciproca.
Sursa : internet