"Potrivit documentelor, teiul a supravietuit mai multor catastrofe care au lovit satul. O lunga seceta, inceputa in 1717, si care a durat un an si jumatate, timp in care nici o picatura de apa nu a udat zona. Puturile si raurile au secat la acea vreme, fortand localnicii sa paraseasca zona. Toata vegetatia s-a uscat, in afara de batranul tei, care probabil avea radacinile adanc infipte in pamant.
In anii 1854 si 1871, furtuni puternice au distrus toate recoltele in zona, afectand casele si biserica satului, insa teiul a rezistat. Asemeni si in anul 1864, cand regiunea a fost inghitita de inundatii. Localnicii cred ca arborele a supravietuit pentru ca a fost plantat intr-un loc norocos. Teiul a devenit simbolul satului, fiind declarat monument al naturii in 1992."
Gasiti poze cu toti copacii participanti aici :http://www.treeoftheyear.org/.
"...copacul din Leliceni a fost votat de 23.298 de persoane. Principalul rival al teiului romanesc a fost un platan din Garmen, Bulgaria, care a intrunit doar 18.374 de voturi. Pe urmatoarele trei locuri s-au clasat un platan din Letenye, Ungaria, un stejar din Dubinne, Slovacia, si un alt stejar, din Cehia."
Acest copac e numai la cativa km de unde stau eu,l-am vazut si toamna trecuta...nu sunt case in jur,vezi numai biserica si maiestuosul copac...Cand eram in clasele 5-8 ne duceau la cules de cartofi si de multe ori ne-am oprit sub el in drum spre casa.
Are 20 de metri inaltime si circumferinta este de 390 metri si se pare ca a fost plantat la inceputul secolului 16. Faptul ca e langa biserica e probabil motivul pentru care nu a fost taiat, a "vazut" invazia tatarilor si a supravietuit multor calamitati naturale.
"Finalul competitiei europene a fost umbrit de incercarea de fraudare a voturilor, fapt care i-a determinat pe organizatori sa inchida procedura de votare cu o zi mai devreme.
Laszlo Potozky a explicat ca in partea a doua a competitiei s-a observat ca se voteaza de pe mailuri generate automat, al caror numar era atat de mare incat exista pericolul blocarii serverului din Cehia, al fundatiei organizatoare. Din acest motiv s-a luat decizia inchiderii procedurilor de votare si scaderii din numarul de voturi al celor considerate fraudate. Potrivit sursei citate, cele mai multe voturi generate de calculator au venit din Bulgaria, existand si cateva astfel de cazuri din Romania.
"Este important si vrem sa le multumim tuturor celor care au incercat sa promoveze arborele favorit prin mijloace corecte", a conchis Laszlo Potozky.
Premiul pentru teiul din Romania va fi acordat in luna mai, in cadrul 'Saptamanii Protectiei Mediului', de la Bruxelles si va consta intr-un trofeu itinerant, realizat de un artist din Cehia. Proiectul este derulat sub patronajul comisarului european pentru Protectia Mediului, Janez Potoenik."
Citatele din ghilimele provin de pe http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-8374616-teiul-din-leliceni-harghita-fost-desemnat-arborele-european-anului.htm?cfat= si http://www.green-report.ro/stiri/un-tei-secular-din-harghita-declarat-rdquoarborele-european-al-anuluirdquo (de aici provine si poza)