Plantă anuală din familia verzei. Partea comestibilă o reprezintăt mugurii tineri de flori, de culoare albă. Este cultivată în regiunile de climă temperată.
Conopida este anticancerigena.
Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.
Detoxificarea cu conopidă
Enzimele care se găsesc în conopidă ajută la detoxificarea organismului. Compuşii toxici, dacă nu sunt eliminaţi la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă dau acestei plante proprietăţile sale anti - cancerigene.
Conopida nu conţine multe calorii, dar vă poate da starea de saturaţie deci haideţi să mâncăm conopidă, pentru sănătatea noastră, fără să ne fie frică de kilogramele în plus.
Varza din Cipru
Conopida provine din Cipru, la început a fost numită „varză de Cipru” Este cunoscută de 2500 ani. Era cultivată deja în Egiptul şi Persia antică. Ulterior planta a început să fie cultivată şi în Italia, pentru ca în secolul al XVI-lea să se popularizeze în întreaga Europă.
În bucătăriile contemporane este utilizată în special la ciorbe şi supe sau în felurile de mâncare cu legume. Se serveşte fiartă în întregime sau crudă în salate.
„Conopida nu este nimic altceva decât o varză cu studii superioare”,
Mark Twain
Idei de preparare:
- in salate, alaturi de alte legume;
- in stare cruda sau gatita cu tot felul de sosuri: sos de branza, vinegreta, sos de maioneza cu mustar, sos de iaurt cu plante aromate.