Ciupercile

Postat de Irina in Legume pe 2 Oct 2011, 13:09

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Ciupercile

In Roma antica se considera ca ciupercile provin din fulgerul aruncat de Jupiter in timpul furtunilor, ceea ce explica aparitia lor oarecum neasteptata, ca prin magie. In China folosirea ciupercilor dateaza de cel putin 3000-4000 de ani, atat ca hrana cat si ca medicament. De altfel, in unele zone ale globului inca se mai intrebuinteaza ciupercile in ceremonii religioase, datorita efectului lor halucinogen.

Oricare ar fi istoria lor, consumam ciupercile cu mare placere pe de o parte datorita gustului lor aromat, iar pe de alta datorita continutului lor caloric scazut. Ele sunt o sursa buna de proteine de calitate, usor digerabile, de aceea inlocuiesc cu succes carnea. De asemenea sunt apreciate pentru continutul de vitamine( B12 si E), zinc, potasiu. Zincul din ciuperci poate fi de ajutor in tratarea depresiei si anxietatii, potasiul regleaza tensiunea arteriala.

Cum alegem ciupercile? Este bine sa alegem ciuperci netede, cu pielea si tulpina curate, fara lovituri. Proaspat gatite sunt mai bogate in substante nutritive, deci mai bine le cumparam in cantitati mai mici pentru a le putea pregati in timp de o zi, doua.

Cum le putem consuma? In stare cruda, feliate, in salate, usor inabusite sau adaugate in supe, fripturi, tocanite sau uscate. Ciupercile uscate au o aroma mai puternica decat cele proaspete. Ele trebuie inmuiate inainte de a fi preparate, iar apa poate fi folosita pentru a imbogati gustul supelor, sosurilor sau mancarurilor.

Cu ce se potrivesc cel mai bine? Cu usturoi verde, ceapa verde, patrunjel, cimbru, otet balsamic.

 

Comentarii (4)

04.10.2011, 09:47

interesante informatii imi plac ciupercile,cele uscate nu le-am prea folosit,preferati sunt galbiorii insa

04.10.2011, 13:50

Ador ciupercile,in special cele de padure.
Imi plac hribii,galbiorii,vinetelele,ghebele,buretii usuraciosi,buretii de roua si ciupercile de imas.
Imi plac si ciupercile din comert dar nu se compara cu cele de padure.

LUK

LUK
05.10.2011, 10:16

frumos articol..si mie imi plac ciupercutele

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia