In Roma antica se considera ca ciupercile provin din fulgerul aruncat de Jupiter in timpul furtunilor, ceea ce explica aparitia lor oarecum neasteptata, ca prin magie. In China folosirea ciupercilor dateaza de cel putin 3000-4000 de ani, atat ca hrana cat si ca medicament. De altfel, in unele zone ale globului inca se mai intrebuinteaza ciupercile in ceremonii religioase, datorita efectului lor halucinogen.
Oricare ar fi istoria lor, consumam ciupercile cu mare placere pe de o parte datorita gustului lor aromat, iar pe de alta datorita continutului lor caloric scazut. Ele sunt o sursa buna de proteine de calitate, usor digerabile, de aceea inlocuiesc cu succes carnea. De asemenea sunt apreciate pentru continutul de vitamine( B12 si E), zinc, potasiu. Zincul din ciuperci poate fi de ajutor in tratarea depresiei si anxietatii, potasiul regleaza tensiunea arteriala.
Cum alegem ciupercile? Este bine sa alegem ciuperci netede, cu pielea si tulpina curate, fara lovituri. Proaspat gatite sunt mai bogate in substante nutritive, deci mai bine le cumparam in cantitati mai mici pentru a le putea pregati in timp de o zi, doua.
Cum le putem consuma? In stare cruda, feliate, in salate, usor inabusite sau adaugate in supe, fripturi, tocanite sau uscate. Ciupercile uscate au o aroma mai puternica decat cele proaspete. Ele trebuie inmuiate inainte de a fi preparate, iar apa poate fi folosita pentru a imbogati gustul supelor, sosurilor sau mancarurilor.
Cu ce se potrivesc cel mai bine? Cu usturoi verde, ceapa verde, patrunjel, cimbru, otet balsamic.