Dezna, veche asezare de la poalele muntilor Codru Moma, a carui trecut este incert pana in sec XVIII. Domeniul a fost detailat abia in 1579, vreme cand se trecea pe aici spre apele binefacatoare de la Moneasa. Din 1597 domeniul Deznei trece prin mai multe maini, pana in 1891, cand este cumparat de familia Wencheim. Acesta deschide mine de fier, construieste topitorii de fier inclusiv o linie ferata ingusta Sebis – Dezna – Moneasa.
Cetatea Deznei, ridicata probabil pe la sfarsitul secolului al Xiii – lea, a fost cetate regala din 1317, prima mentiune sigura fiind din 1318 cand a fost donata familiei Losonczi. Din 1565 apartine lui Ioan de Sigismund, devenind cetate de hotar.
Citiva "bucatarasi hai hui" au pornit in cautarea unei altfel de duminici. Au batut drumul spre cetatea Deznei, s-au visat printi si printese, si cind au istovit au poposit la han sa se infrupte din bunatatile pescaresti.
Hanul Dezna e pitoresc, agatat cu mina intr-un decor verde. Hangita, vesela ca-i trec clientii pragul, s-a intrecut in servire ... Borsul de peste, icrele sau pastravul la tigaie s-au terminat insa la fel de repede cum au sosit. Chiar si crapul, care avea mai bine de un kilogram a fost infulecat cu nesatz.
Iata locul faptei:
Lan de maci
Cetatea
Hanul
Ciorba de peste: 8,5 lei
Crap cu mamaliguta, cartofi natur si mujdei de usturoi: 6 ron .... 100 gr / Animalutul din farfurie a avut peste un kil'
Icre zimbitoare: 6 ron ... 100 gr
Pastrav la tigaie: 7 lei ... 100 gr
Pisicile aristocrate :D
Pe drum mai pot fi vizitate cetatile Soimos si Siria precum si manastirea franciscana Sfanta Maria Radna