Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va vorbi despre cele mai frecvente greseli in dietele pentru slabit.
1. DIETA MIRACULOASA
Dieta pentru slabit este in mod uzual o dieta usor restrictiva in calorii, bazata pe alimente bogate in nutrienti, care, impreuna cu activitatea fizica regulata, sa devina un mod de viata.
In acest sens, este de la sine-inteles ca nu exista diete miraculoase. Kilogramele in plus nu au aparut peste noapte, nu se pot da jos peste noapte.
Sa nu credeti in minuni pentru slabit. Daca prin cine stie ce regimuri foarte dure se pierd cateva kilograme, aceste regimuri nu pot fi sustinute o viata intreaga, organismul oboseste si cedeaza la un moment dat, iar dupa acel moment va recupera tot ceea ce a dat jos si atunci va depune exclusiv grasime!
2. DIETA LOW-FAT, HIGH-CARB
Multa vreme grasimile au fost singurele invinuite atat pentru patologia cardio-vasculara cat si pentru surplusul ponderal, stiut fiind ca ele au un aport caloric important.
Asa s-a dezvoltat piata produselor low-fat si tot ceea ce e low-fat e pentru slabit. Foarte greu poti sa reintroduci ouale in dieta, dupa ce multi ani s-a tot spus ca au mult colesterol!
In schimb, grasimile au fost inlocuite cu glucide, meniul abunda in paine, cartofi, paste, dar, mult mai rau, zahar, sirop de fructoza sau amidon de porumb modificat, glucide care consumate in exces declanseaza secretie excesiva de insulina, si, ulterior, ingrasarea.
Ce ziceti de iaurtul cu fructe dietetic? Are 0,1g grasime, dar 18g de zahar la 100g! Evitati-l!
O alta pacaleala sunt dulciurile pentru diabet, ele nu contin zahar, ci indulcitori, dar pot avea uneori mai multe calorii decat variantele clasice. Cititi etichetele, cele mai multe sunt de evitat!
3. O SINGURA MASA PE ZI
Mananc doar o masa pe zi, de ce nu slabesc?
Organismul are nevoie de un program regulat de mese dictat de senzatia de foame, evitand infometarea. Micul dejun este masa energizanta a zilei, dar daca avem ca masa principala cina, tot ce primeste la acea masa organismul stocheaza pentru rezerve.
4. PREOCUPAREA OBSESIVA PENTRU ALIMENTE SANATOASE
Alimentele bio sunt de preferat fata de cele de larg consum, dar e important din ce categorie le alegem: fainoasele bio ne vor ingrasa la fel de mult ca toate celelalte.
Grasimile din fructe oleaginoase sunt int-adevar foarte sanatoase, dar aduse in dieta in cantitati moderate. Este o moda acum aceea a semintelor: punem seminte in iaurt, in paine, in salata, le mai adaugam si la gustari. Au un continut caloric foarte mare, de aproximativ 600kcal la 100g!
5. CALORIILE ASCUNSE
Fiind la dieta, cei mai multi reunta la bauturile carbogazoase, dar uneori acestea sunt inlocuite cu sucuri de fructe la cutie sau asa zise ceaiuri instant, cu la fel de mult zahar.
Iar pentru fanii bauturilor alcoolice, este important de mentionat ca alcoolul aduce multe calorii, favorizeaza depunerea de grasimi si mai creste si pofta de mancare!
6. LIPSA ACTIVITATII FIZICE
Daca sunt la dieta nu am voie sa fac sport! Fals: activitatea fizica moderata este parte din viata noastra de zi cu zi: mers, inot, gimnastica in bazin. Daca nu suntem antrenati si avem ceva kilograme in plus e foarte important sa nu suprasolicitam, dar sa mergem exclusiv cu masina sau sa luam liftul si scara rulanta cand vrem sa slabim?
Sursa foto: mommygiggle.com