Sărbătorile pascale reprezintă un prilej de bucurie și fală pentru bucătăresele și gospodinele de pretutindeni. Femeile cu drag de tradiție se întrec în preparate fel de fel și așteaptă oaspeții la masă. Fie că se gătește pentru fini, rude sau doar pentru membrii familiei, pregătirile cu ocazia Paștelui implică muncă și creativitate din partea hărnicuțelor. Cu siguranță bucatele sunt primenite, iar meniul gândit de câteva zile înainte. Totul trebuie să se ridice la nivelul celor mai mari pretenții și așteptări din partea mesenilor. Vopsirea ouălor, cozonacii, drobul aromat, ciorba de miel și friptura gustoasă abia așteaptă să aibă parte de momentul lor de glorie. Chiar dacă doar de sărbători ai atât de multă treabă în bucătărie, ești mereu hărnicuță și vrei să le faci bucate delicioase celor dragi.
Așadar, înseamnă că știi cât de important este să ai un ajutor de nădejde. Oalele și recipientele în care faci mâncare pot influența atât gustul, cât și calitatea preparatelor. Fie că pregătești un borș de pește, o ciorbă de tăiței sau o supă de legume, oalele trebuie să fie de calitate. Apoi, la preparate mai complexe sau care necesită un timp îndelungat de gătire, ai nevoie de vase rezistente.
Tradiții și bucate pentru masa de Paște
La români se spune că ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul. Este un mit și o tradiție de pe meleagurile românești. Gospodinele, însă, chiar din Joia Mare încep a pregăti bucatele de sărbătoare. Ouăle roșii care semnifică sângele și mântuirea lui Iisus sunt cele care nu vor lipsi. Alături de ele, în topul clasamentului se situează pasca și specialitățile din carne de miel.
Ești tânără, proaspăt căsătorită sau doar te întrebi cum să pregătești ouăle pentru a avea parte de rezultatele dorite? Atunci trebuie să știi că degresarea lor este primul pas, iar apoi fierberea într-o oală dublu emailată timp de aproximativ douăzeci de minute. După răcirea lor, pune în vas circa 750 ml apă clocotită în care adaugi vopseaua pentru ouă și oțetul. Cu grijă, scufundă treptat fiecare ou în recipient și lasă-l să se coloreze trei minute. Când observi că au prins culoarea dorită, scoate ouăle pe un prosop de hârtie. La final, pentru un luciu frumos, unge fiecare ou cu o pensulă trecută prin ulei. Astfel, vei obține ouă frumos colorate pentru masa bogată dedicată sărbătorilor pascale.
Ciorba de miel este un punct de referință al unei mese ușoare de Paște. Gustul proaspăt va fi dat de multitudinea de verdețuri adăugate, de frăgezimea cărnii și de inspirația cu care o dregi la final. Dacă ai o familie numeroasă ori te pregătești pentru musafiri, trebuie să gătești ciorba într-o oală de 5 litri. Primul pas este să pui carnea de miel la fiert în 3 litri de apă. După ce se înlătură spuma, se adaugă mixul de verdețuiri. Carnea și legumele vor fierbe împreună până când ciorba va fi gata de dres.
Pentru ca mâncarea să fie gustoasă și întreaga famile să vină de drag la masă, este recomandat să folosești un recipient adecvat. O alternativă potrivită și rezistentă este reprezentată de oale dublu emailate cu capac. Astfel de oale au câștigat încrederea gospodinelor din generație în generație. Reprezintă recipientele în care au gătit atât bunicile, mamele, cât și bucătăresele tinere. Sunt compatibile cu orice sursă de gătit. Așadar, le poți așeza pe plită, aragaz obișnuit sau pe cel cu inducție. Printre beneficiile pe care le au se remarcă și fundul întărit cu ranforturi de 5 milimetri grosime. Cu astfel de oale în bucătărie, gătitul devine o adevărată plăcere. Sunt potrivite atât pentru începătoarele în arta culinară, cât și pentru hărnicuțele cu experiență îndelungată.
Un lucru este cert, oricine își dorește să aibă pe masa de Paști un drob savuros cu gust autentic. Dacă mizezi pe gustul tradițional atunci știi că ai nevoie de organe și prapur de miel. Condimentele potrivite și verdețurile de sezon precum ceapa verde, usturoiul, mărarul și pătrunjelul nu trebuie să lipsească. Ouăle și smântâna, desigur, sunt și ele la datorie.
Începe rețeta treptat, fierbe carnea în apă cu sare într-o oală dublu emailată timp de 20 minute. Apoi, așteaptă să se răcească și toac-o mărunt. Amestecul din verdețuri, ouă și smântână se adaugă peste carnea tocată. Totul este pregătit, alege o tavă pe care să o ungi cu ulei, întinde prapurul, adaugă compoziția în prapur și bate un ou deasupra. La final, coace drobul la temperatură potrivită aproximativ 45 de minute. Acum ești pregătit/ă să te bucuri de gustul preparatelor tradiționale.
Așadar, chiar dacă perioada sărbătorilor este plină de agitație, plăcerea de a găti pentru ceilalți este motivul care îți aduce zâmbetul pe buze. Indiferent de preparatele pe care le ai în plan, o gospodină adevărată știe mereu ce oale să folosească. Poftele sunt multe, iar Paștele aduce multe clipe de bucurie. Astfel, toți trebuie să se bucure de bucatele la care râvnesc. Pentru că și tu meriți să ai parte de câteva clipe libere, alege oale ce se pot curăța în mașina de spălat vase.
Cu ocazia sărbătorilor, dacă ai în plan să-ți înnoiești sau achiziționezi recipiente pentru gătit, e bine să știi că e momentul potrivit. E un fapt binecunoscut că gospodinele au nevoie de oale cu diferite capacități. Nu se știe niciodată câți musafiri îți vor trece pragul casei, așa că e bine să fii mereu pregătită. Poți alege un set oale emailate la prețuri avantajoase. Tu alegi 3 modele diferite și te bucuri de costuri reduse. Toate pentru ca femeile harnice să aibă parte de vase pentru gătit potrivite nevoilor și poftelor celor din familie.
Nu uita că orice alegi să gătești de Paște, recipientul în care este pregătită mâncarea joacă un rol important. Alege să dai gust mâncării și să pui suflet în orice preparat. Astfel, cei din jurul tău vor mânca pe săturate, iar tu te vei simți tare mândră de munca depusă în bucătărie.
Când gătitul e o pasiune, toată treaba anevoioasă se transformă într-o joacă!
Sursa foto: Freepik.com