Uleiul de palmier este un produs natural care rezulta prin presare, la cald sau la rece, urmata de rafinare, a pulepi fructului produs de palmier. Exista si ulei produs din seminte de palmier dar calitatea sa este inferioara.
Uleiul de palmier se utiliezeaza cu succes in bucatarie datorita multiplelor sale calitati.
Avantajele utilizarii uleiului de palmier sunt:
Rezistenta foarte mare la prajire. Acest ulei rezista mai bine decat oricare altul. Mai multe cercetari arata ca acreloina, un compus foarte periculor este produs intr-o cantitate mai mica in urma degradarii termice comparativ cu uleiul de masline sau cu cel de floarea soarelui.
Char si dupa ce este utilizat de mai multe ori la prajit uleiul de palmier nu se arunca pentru ca poate fi filtrat si folosit in continuare.
Uleiul de palmier rezista farte bine in timp si nu se rancezeste la fel de repede ca cel de floarea soarelui pentru ca are o concentratie mare de compusi antioxidanti.
Uleiul de palmier nu are miros sau gust si de aceea mancarea nu isi va schimba aroma.
Uleiul de palmier nu imprumuta gustul de la alimentul care se prajeste in el si poate sa fie utilizat atat pentru a praji peste si cartofi prajiti fara sa va fie teama ca veti strica gustul cartofilor.
Datorita temperaturii mari de fumegare in timpul prajirii nu va priduce fum si in plus nu face spuma si nu oxideaza.
Uleiul de palmier se oxideaza foarte greu daca este expus la aer si nu are acizi grasi periculosi. De asemenea are si proprietati foarte bune pentru conservare si asigura termene foarte lungi de valabilitate pentru produsele preparate cu ajutorul lui.
Dezavantajele uleiului de palmier:
La temperaturi mai mici de 18-19 grade uleiul se solidifica dar poate sa fie un fenomen natural care nu va deteriora calitatile pentru ulei. La incalziri usoare va reveni la forma initiala.
Uleiul de palmier este bogat in calorii si nu este recomandat in diete.