Aceasta perioada, Adventul, -adica cele patru saptamani care preced Craciunul- este poate cea mai frumoasa din tot anul
Cuvantul Andent vine din latina si inseamna venire, intimpinare, si este perioada in care asteptam, si ne bucuram, de nasterea lui Isus. Initial au fost 6 saptamani de post , precum in ritul ortodox. Forma actuala de sarbatorire a Adventului , cu cele 4 saptamani, dateaza, in lumea Occidentala, din secolul 7. Obilgativitatea postului a fost ridicata de biserica la inceputul secolului XX.
Mie imi place atmosfera din oras, , chiar daca aspectul comercial este din ce in ce mai pregnant, imi place agitatia vesela care precede Craciunul. Se decoreaza ferestrele si gradinile, la radio se dau cintece de Craciun, lumea este preocupata de cadouri, din toate casele dar si dn toate brutariile si cofetariile se simt miresmele imbietoare ale fursecurilor de Craciun Intr-un cuvant orasul se coloreaza mai intens si zumzaie ca un fagure de albine !
Obiceiul expunerii , fie ca si un fel de candelabru, sau ca un décor pe masa de sufragerie, a asa numitelor coroane de Advent nu e foarte vechi. Teologul german Johann Hinrich Wichtern, un protestant, a fost acela care, in anul 1839 a montat ,in Hamburg, intr-un azil pentru saraci, orfani si batrani, un candelabru cu 23 de lumanari, 19 rosii pentru zilele saptamanii si 4 albe pentru duminici, in astfel incit copii puteau urmari cu mai mare usurinta trecerea zilelor pina la Craciun. Cu timpul , acest obicei in forma lui actuala –coroana cu 4 lumanari, s-a raspindit si in lumea catolica.
Tot acum li se daruiesc celor dragi, dar mai ales copiilor , calendare de Advent, cu 24 de gemulete. In spatele fiecarui gemulet se ascunde o mica surpriza, de obicei dulce… Acest obicei este puternic sustinut de comert…pentru ca aduce un profit…consistent.
Dar sa revenim putzin la coptul prajiturilor. Este o adevarata euforie. Lumea se intrece in prajituri, se compara cele facute de mama sau de bunica sau matusa cu cele ale altor familii, ba chiar acele doamne care in timpul anului nu au facut nici o prajitura, se lanseaza acum in copt Plätzchen. Ele se pastreaza in cutii de tabla decorate cu motive de iarna, teoretic….pina la Craciun. Dar se mai si rontaie, alaturi de un pahar de Glühwein-vin fiert,dulce si aromat.
O alta caracteristica, este deschiderea , in prima duminica de Advent, a tirgurilor de Craciun, Tirguri cu produse artizanale, decoruri, dulciuri si standuri cu vin fiert si cirnati prajiti. Cel mai cunoscut este cel din Nürenberg, celebru in Europa, dar si Münchenul are citeva, pline de farmec. Cel mai mare se intinde in zona pietonala si in Marienplatz – inima orasului. Dar unul foarte vizitat este in parcul numit Englischer Garten. Si cartierul boem Schwabing se lauda cu un tirg de Craciun, unde se intilnesc atizani si artisti plastici. Iata citeva poze, asa de atmosfera.