Uleiurile vegetale sunt cele mai importante surse de acizi grași polinesaturați. Acești acizi reglează procese importante din organism și sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva aterosclerozei, cea mai frecventă cauză a bolilor cardiovasculare și a accidentelor cerebrovasculare.
Pe lângă uleiul obișnuit de floarea soarelui, există multe alte tipuri de uleiuri folosite în gătit: de cocos, măsline, dovleac, migdale, din semințe de struguri, etc… Uleiurile saturează corpul cu energie, au un efect benefic asupra activității corpului în ansamblu și îmbunătățesc starea pielii. De aceea, experții recomandă introducerea uleiului ca component obligatoriu în alimentație.
Totodată, tindem să menționăm că uleiurile folosite în bucătărie, pot fi utilizate și pentru îngrijirea corpului. Acestea deseori înlocuiesc produsele cosmetice de îngrijire a pielii. Rajani Katta, MD profesor asistent și dermatolog de la Colegiul de Medicină Baylor, susține că uleiurile naturale sunt populare deoarece cauzează rareori reacții alergice și sunt foarte eficiente.
Vezi care sunt cele 5 tipuri de uleiuri naturale utilizate în bucătărie, dar care, totodată pot fi utilizate și pentru îngrijirea corpului. Aceste produse pot fi procurate la un preț avantajos pe https://makeup.ro.
❖ Ulei de cocos
Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale nutritive. Produsul are proprietăți antibacteriene, așa că poate fi folosit ca alternativă la antibioticele topice, promovează vindecarea rănilor și acționează ca un antioxidant. Acesta oferă o hidratare profundă și elimină peelingul.
❖ Ulei de migdale
Uleiul de migdale este foarte popular, având proprietăți ușoare de calmare. Acesta ajută la prevenirea pierderii de umiditate, fiind potrivit pentru păr, piele, corp și față. Uleiul de migdale conține vitamina E, care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete și a îmbătrânirii premature. Acest lucru se întâmplă prin reducerea, în primul rând, a daunelor ADN-ului și, în al doilea rând, a numărului de modificări chimice structurale ale pielii cauzate de razele solare. Un studiu efectuat pe 160 de femei a descoperit că uleiul de migdale a ajutat la prevenirea vergeturilor, mâncărimii și roșeței. În plus, poate fi folosit pentru masaj și demachiere.
❖ Ulei de măsline
Măslinele conțin vitaminele A, E, D și K, iar un studiu publicat în revista Nanomaterials and Nanotechnology confirmă proprietățile sale ridicate de hidratare. Uleiul de măsline neutralizează acțiunea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii și apariția ridurilor și, de asemenea, protejează împotriva arsurilor solare, înmoaie, luptă împotriva bacteriilor și are proprietăți exfoliante.
❖ Ulei din semințe de struguri
Uleiul din semințe de struguri este bogat în acizi grași și conține vitamina E. Potrivit unui articol publicat în revista Nutrition and Metabolic Insights, acesta are proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Produsul asigură curățarea pielii și combate bacteriile care provoacă iritații și acnee. Acesta este folosit pentru catifelarea și îmbunătățirea elasticității pielii. Studiile au demonstrat că acesta este un produs excelent pentru hidratare profundă și nu provoacă alergii.
❖ Ulei de jojoba
Testele de laborator confirmă că uleiul de jojoba ucide anumite tipuri de bacterii care cauzează salmonela și candidoza. În plus, este non-comedogen și conține multă vitamina E, care funcționează ca un antioxidant. Uleiul de jojoba ajută la combaterea proceselor oxidative cauzate de efectele nocive ale toxinelor. Este hipoalergenic și reglează producția de sebum. Studiile au demonstrat că aplicarea acestuia pe piele favorizează producerea de colagen, o proteină care se găsește în toate țesuturile corpului.