Înainte de a ajunge la provocarea din această săptămână vă invit să aflați câte ceva despre aducerea porumbului în Europa și în Țările Române.
Porumbul ajunge în Europa fix în 1493, adus de Columb încă din prima sa călătorie...
Sarmalele,... ahhhh sarmalele. Nu văd alt preparat tradițional cu un asemenea CV. Se joacă reputații de socăcițe în jurul oalei cu sarmale de câteva generații, încununează mândrii regionale și multe căciuli au fost date după câini numai la...
Pentru săptămâna asta avem încă provocare generoasă și un nou ingredient-vedetă, care nu lipsește din bucătăriile noastre: cartoful.
Cartoful în sine este un aliment hrănitor de cea mai bună calitate: unul singur, de dimensiuni medii, furnizează peste 50% din doza...
O dilemă din care parcă nu putem ieși. O întrebare care a devenit extrem de uzitată în discuțiile noastre de zi cu zi și care, de obicei, pune capăt unei polemici în care ambii parteneri par a avea dreptate.
Răspunsul e simplu și sigur: oul. Specialiștii îl...
Un alt preparat importat din sud, adus de otomani prin țările române. Nu e chiar simplă de făcut pentru că presupune și nițică tehnică pe care, dacă nu o stăpânești cum trebuie poți rata cu ușurință un fel de mâncare delicios.
Nu sunt eu fan rântașuri,...
Este, probabil, cea mai comună conservă pentru iarnă (ca fel de sine stătător, prin urmare excludem murăturile). Se consumă anual tone de zacuscă în România. Numele provine din slavonă, unde nu reprezintă un preparat ci înseamnă “gustare”.
Mie îmi...
Timp de mai multe secole bucătăria românească a fost influențată de imperiul bizantin și, chiar dacă multe din preparatele venite de la sud de Dunăre au fost adaptate fustului nostru, unele au rămas neschimbate și bine că s-a întâmplat așa. Este cazul și acestui...
Să ne vedem fiecare de ciorba lui!
Am spus-o și o să o tot repet. Nu mititeii, nu sarmalele, ci zămurile (ciorbe, borșuri, supe) sunt preparatele identitare ale poporului român. Deseori suntem tentați să le omitem, nu au caracterul festiv al sarmalelor (făcute de sărbători sau...
Astăzi vă întâmpin cu o provocare dulce, din 1931 (are și Savarina o vârstă). Sper să vă placă. Abia aștept reinterpretările voastre, 87 de ani mai târziu.
SAVARINĂ
Cantități: 6 ouă, 50 gr rom, 6 lg pesmet, 350 gr zahăr, 200 gr frișcă și ½...
Pregătiți pentru o nouă provocare culinară și o nouă poveste? Iată-le!
Pentru dobrogeni nicio surpriză! Malasolca este un preparat iconic pentru comunitățile din Delta Dunării, întâlnit în extrem de multe variante pe mesele pescarilor din întreaga lume....
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 12 - “Taci și-nghite” sau o mămăligă îmbunătățită
Înainte de a ajunge la provocarea din această săptămână vă invit să aflați câte ceva despre aducerea porumbului în Europa și în Țările Române. Porumbul ajunge în Europa fix în 1493, adus de Columb încă din prima sa călătorie...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 11 - Sarmalele - un preparat festiv
Sarmalele,... ahhhh sarmalele. Nu văd alt preparat tradițional cu un asemenea CV. Se joacă reputații de socăcițe în jurul oalei cu sarmale de câteva generații, încununează mândrii regionale și multe căciuli au fost date după câini numai la...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 10 - Rețete interbelice cu cartofi
Pentru săptămâna asta avem încă provocare generoasă și un nou ingredient-vedetă, care nu lipsește din bucătăriile noastre: cartoful. Cartoful în sine este un aliment hrănitor de cea mai bună calitate: unul singur, de dimensiuni medii, furnizează peste 50% din doza...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 9 - Care pe care! Ce a fost mai întâi, oul sau găina?
O dilemă din care parcă nu putem ieși. O întrebare care a devenit extrem de uzitată în discuțiile noastre de zi cu zi și care, de obicei, pune capăt unei polemici în care ambii parteneri par a avea dreptate. Răspunsul e simplu și sigur: oul. Specialiștii îl...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 8 - Ciulamale, de-ntingi cu pâinea în oale
Un alt preparat importat din sud, adus de otomani prin țările române. Nu e chiar simplă de făcut pentru că presupune și nițică tehnică pe care, dacă nu o stăpânești cum trebuie poți rata cu ușurință un fel de mâncare delicios. Nu sunt eu fan rântașuri,...
Zacusca: vedeta cămării noastre
Este, probabil, cea mai comună conservă pentru iarnă (ca fel de sine stătător, prin urmare excludem murăturile). Se consumă anual tone de zacuscă în România. Numele provine din slavonă, unde nu reprezintă un preparat ci înseamnă “gustare”. Mie îmi...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 6 - Imam Bayildi - vinete umplute
Timp de mai multe secole bucătăria românească a fost influențată de imperiul bizantin și, chiar dacă multe din preparatele venite de la sud de Dunăre au fost adaptate fustului nostru, unele au rămas neschimbate și bine că s-a întâmplat așa. Este cazul și acestui...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 5 - Ciorba din patrimoniul culinar autohton
Să ne vedem fiecare de ciorba lui! Am spus-o și o să o tot repet. Nu mititeii, nu sarmalele, ci zămurile (ciorbe, borșuri, supe) sunt preparatele identitare ale poporului român. Deseori suntem tentați să le omitem, nu au caracterul festiv al sarmalelor (făcute de sărbători sau...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 4 - Savarină din caietul bunicii
Astăzi vă întâmpin cu o provocare dulce, din 1931 (are și Savarina o vârstă). Sper să vă placă. Abia aștept reinterpretările voastre, 87 de ani mai târziu. SAVARINĂ Cantități: 6 ouă, 50 gr rom, 6 lg pesmet, 350 gr zahăr, 200 gr frișcă și ½...
PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 3 - Malasolca, un preparat întâlnit la cam toate comunitățile de pescari
Pregătiți pentru o nouă provocare culinară și o nouă poveste? Iată-le! Pentru dobrogeni nicio surpriză! Malasolca este un preparat iconic pentru comunitățile din Delta Dunării, întâlnit în extrem de multe variante pe mesele pescarilor din întreaga lume....