Din punct de vedere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. Se cultiva soiuri de Agris cu fructe verzi (Donetkj, Eezistent de Cluj, Cereless), verzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maurers Samling, Muntenesc de America).In conditiile...
Tarhonul - Artemisia dracunculus , este o planta adusa in trecut la noi in tara din nordul indepartat al Asiei, de catre popoarele slave. Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind...
Odată demult, acum aproape un secol, într-un sat mic, ascuns în văile munților din Țara Lăpuşului, în România, un preot avea o familie numeroasă. Al zecelea copil născut era o fetiță. La puțin timp după venirea fetiței pe lume, părinții au botezat-o la...
Boboteaza - 6 ianuarie
Boboteaza (Iordanul) - 6 ianuarie: la Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca...
Pe data de 16 Octombrie este Ziua Mondiala a Alimentatiei.In aceasta zi deosebit de importanta, obisnuim sa desfasuram la scoala noastra o activitate tematica sub forma unui simpozion judetean denumit “Ziua alimentatiei”. Persoanele participante...
La salina de la Ocna Dej situata chiar in intravilanul orasului Dej, (urmand drumul national Beclen-Dej-Gherla-Cluj) e usor de ajuns."Parcul Toroc" din Dej, aflat la ceva distanta de Ocna Dej, loc in care apa sarata se gaseste din abundenta, a beneficiat de sprijin PHARE, iar primarul...
Manastirea Barsana , asezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean, o speranta pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfant unde natura se uneste cu Biserica.
Mănăstirea Bârsana este situata in comuna cu acelasi nume din...
Pentru a face ochiuri in apa adaug in momentul clocotirii o lingurita de otet pentru ca albusul sa stea compact in jurul galbenusului.
Cand faceti supa si ati luat spuma care se formeaza , puneti imediat putina sare.
Pentru a limpezi o supa cand este fiebinte adaugati un albus...
Tinctura de hrean
Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de...
Agrisele
Din punct de vedere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. Se cultiva soiuri de Agris cu fructe verzi (Donetkj, Eezistent de Cluj, Cereless), verzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maurers Samling, Muntenesc de America).In conditiile...
Tarhonul
Tarhonul - Artemisia dracunculus , este o planta adusa in trecut la noi in tara din nordul indepartat al Asiei, de catre popoarele slave. Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind...
Cum a ajuns Mănăstirea Rohia în vârful muntelui
Odată demult, acum aproape un secol, într-un sat mic, ascuns în văile munților din Țara Lăpuşului, în România, un preot avea o familie numeroasă. Al zecelea copil născut era o fetiță. La puțin timp după venirea fetiței pe lume, părinții au botezat-o la...
Traditii si obiceiuri de Boboteaza
Boboteaza - 6 ianuarie Boboteaza (Iordanul) - 6 ianuarie: la Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca...
Simpozion- "Ziua Alimentatiei"-editia octombrie 2010
Pe data de 16 Octombrie este Ziua Mondiala a Alimentatiei.In aceasta zi deosebit de importanta, obisnuim sa desfasuram la scoala noastra o activitate tematica sub forma unui simpozion judetean denumit “Ziua alimentatiei”. Persoanele participante...
Parcul Toroc- statiune balneara
La salina de la Ocna Dej situata chiar in intravilanul orasului Dej, (urmand drumul national Beclen-Dej-Gherla-Cluj) e usor de ajuns."Parcul Toroc" din Dej, aflat la ceva distanta de Ocna Dej, loc in care apa sarata se gaseste din abundenta, a beneficiat de sprijin PHARE, iar primarul...
Manastirea Barsana
Manastirea Barsana , asezata pe Valea Izei, este o icoana a sufletului crestin ortodox maramuresean, o speranta pentru un viitor binecuvantat, este un loc sfant unde natura se uneste cu Biserica. Mănăstirea Bârsana este situata in comuna cu acelasi nume din...
Secrete din lumea bucatariei
Pentru a face ochiuri in apa adaug in momentul clocotirii o lingurita de otet pentru ca albusul sa stea compact in jurul galbenusului. Cand faceti supa si ati luat spuma care se formeaza , puneti imediat putina sare. Pentru a limpezi o supa cand este fiebinte adaugati un albus...
Hreanul
Tinctura de hrean Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de...