Proprietatile vindecatoare ale usturoiului au fost atat de exagerate , incat nu se mai poate sti ce este adevarat si ce este poveste; istoria acestei plante aromatice cu gust intepator arata, fara nicio indoiala, multiplele ei utilizari, iar medicii au identificat, inca din vechime, mai mult de 100 de utilizari ale lui in domeniul medicinei.
Egiptenii, de exemplu il foloseau in alimentatia celor care construiau piramide pentru marirea fortei lor fizice si pentru prevenirea dizenteriei. Europenii l-au consumat in timpul epidemiilor de ciuma pentru a se feri de aceasta boala. Pe campurile de lupta ,in timpul celor doua razboaie mondiale, medicii foloseau usturoiul pentru a dezinfecta ranile ; usturoiul a fost folosit pentru tratarea piciorului atletului, tuberculozei si a hipertensiunii arteriale, ca sa nu mai pomenim de raceli si gripe. Se spune ca acesta ar avea si efecte afrodiziace.
CONSUMUL ZILNIC ( al unui catel de usturoi sau doi, crud sau putin preparat,) este suficient pentru a obtine majoritatea dintre efectele sale de vindecare sau profilactice. Usturoiul crud este mai bun in comparatie cu cel preparat; are mai multa putere de vindecare, deoarece prin gatit se impiedica foramarea alicinei si se elimina unele din substantele chimice valoroase. Trebuie sa zdrobiti sau sa mestecati catelul de usturoi pentru a va asigura ca aliina din usturoiul proaspat este transformata in alicina. Interesant este faptul ca , in conformitate cu National Cancer Institute din SUA, un interval de 15 min intre cojire si preparare permite enzimelor sa actioneze, fapt ce ar putea ajuta la conservarea unora din proprietatile naturale pierdute in mod normal in urma gatitului.
Pentru unele persoane , problema este ca usturoiul proaspata are miros si aroma prea puternice. Daca doriti sa scapati de mirosul de usturoi din gura, mestecati cateva frunze de patrunjel dupa ce l-ati consumat. Medicii sunt de acord ca usturoiul proaspat are importante proprietati de prevenire si vindecare. Dar, daca intr-adevar nu puteti suporta mirosul, pueti lua suplimente alimentare cu usturoi, sub forma de capsule. Acestea nu va "parfumeaza" respiratia deoarece trec prin stomac fara a fi digerate. Doza recomandata de medici este de 400-600 mg de suplimente cu usturoi zilnic- dar le puteti lua de patru ori pe zi daca suferiti de gripa sau raceala. Cumparati suplimentele care contin 4000 mcg de alicina pe tableta.
( ATENTIE: Nu faceti tratament cu usturoi daca sunteti sub tratament cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfina).
LA CE FOLOSESTE USTUROIUL??? -diaree -dureri in gat -gripa si raceala -hipertensiune arteriala -hipercolesterolemie -infectii ale cailor urinare -infectii fungice -muscaturi si intepaturi de insecte -probleme ale urechii -sinuzite -taieturi si escoriatii