Usturoiul este una dintre plantele cu cele mai multe utilizari pentru sanatate. Va prezentam afectiunile pentru care este indicat si o reteta delicioasa de pizza cu usturoi.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi legume de cultura, cunoscuta cu circa 5.000-6.000 de ani i. Hr. In Egiptul Antic, usturoiul facea parte din hrana muncitorilor care ridicau piramidele, ajutandu-i pe acestia sa reziste unui program dur de munca.
Usutroiul – benefic in cazul hipertensiunii si a bolilor cardiace
Cura indelungata cu usturoi este recomandata pentru scaderea si stabilizarea tensiunii arteriale. Preparatele pe baza de usturoi au un efect benefic atat asupra circulatiei periferice, cat si asupra inimii. Pulsul devine mai rar si se regularizeaza, diminuandu-se efortul cardiac si ameliorandu-se eventualele tulburari de ritm.
Consumul de usturoi scade, de asemenea, riscul de a face tromboza, varice si hemoroizi. Totodata, acesta determina scaderea colesterolului din sange, prevenind arteroscleroza. Usturoiul are si actiune antihemoragica.
Fiind un puternic antibacterian, usturoiul mai este indicat in afectiuni respiratorii: bronsite cronice, rinite, gripa, efizem pulmonar, tuse spastica sau convulsiva, astm bronsic, raguseala, guturai. El este benefic si in cazuri de diaree infectioasa. Mai este demonstrat si faptul ca usturoiul previne cancerul cailor digestive.
Consumul de usturoi
Usturoiul poate fi consumat ca atare, in mancare, sau poate fi preparat ca mujdei. In ultima forma, are avantajul ca uleiul pe care il contine protejeaza mucoasele gastrice de actiunea iritativa. Exista si capsule cu extract de usturoi care sunt indicate in hipertensiune si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Aplicatii externe/interne
Usturoiul este recomandat in plagi infectate, ulceratii, afte, candidoza bucala, in combaterea bataturilor si a negilor, prin aplicatii locale, timp de cel putin o saptamana. Se freaca zona afectata cu un catel de usturoi taiat in doua.
Prepararea tincturii de usturoi
Tinctura de usturoi este si ea foarte eficienta. Se prepara astfel: se piseaza doua capatani de usturoi, peste care se toarna 500 ml de votca sau alcool de 70˚. Se lasa noua zile la soare, dupa care se pune in sticle inchise la culoare si se depoziteaza intr-un loc uscat, ferit de lumina. Se iau cate 10-15 picaturi in 50 ml de lapte sau ceai. Pentru eliminarea viermilor intestinali se iau cate 30 de picaturi dimineata, cu 30 de minute inainte de masa, in cure de 15 zile. In reumatism, se fac frectii cu tinctura diluata in apa.
Ca antimicotic, se fac aplicatii locale cu o parte de tinctura diluata in doua parti de apa.
Alte afectiuni pentru care este benefic usturoiul:
- bila lenesa sau probleme cu digestia
- colite de fermentatie
- balonari, flatulenta
- pietre la rinichi
- guta, reumatism si artrita
- viermi intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc.)
- lipsa apetitului
- dezechilibre endocrine
- parodontoza
- candidoza vaginala
- caderea parului
- incheieturi umflate sau dureroase
- intepaturi de insecte
- astenie, slabiciune generala
- candidoza bucala si a cailor respiratorii
- constipatie
Reteta de mujdei
Bulbii curatati de la o capatana de usturoi se bat intr-un mojar de portelan. Se amesteca cu o lingurita de sare grunjoasa si una-doua lingurite de miere pana se obtine o pasta omogena. Se adauga o lingura de ulei (preferabil de masline sau alt ulei presat la rece) si se mai amesteca. Se toarna apoi sucul de la o lamaie si se incorporeaza.
In continuare, va prezentam o reteta gustoasa de pizza cu usturoi.
Exista foarte multe motive pentru care multi consumatori prefera pizza altor tipuri de mancare disponibile pe piata. Cele mai importante motive includ natura versatila a pizzei, accesul usor la aceasta si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte. O pizza ti-o poti comanda online, livrarea de mancare la domiciliu fiind extrem de utilizata in prezent, din cauza faptului ca avem din ce in ce mai putin timp liber sa ne ocupam cum se cuvine de pregatirea meselor.
Pe de alta parte, pizza iti ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome. De pilda, daca esti iubitor de branza, poti alege pizza cu branzeturi, daca esti vegetarian, exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, exista o gramada de combinatii de arome si condimente care sa transforme pizza in cea mai delicioasa mancare pe care ai gustat-o.
Pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Ingrediente pentru pizza cu usturoi:
Pentru blat:
- 500g de faina alba pentru paine, plus extra pentru tapetat
- 7g de drojdie uscata
- 1 lingurita de sare
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
Pentru stratul superior:
- 50g de unt, moale
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 300g de mozzarella, scursa
- 4 rosii, taiate mare
- frunze de busuioc
- 1 lingura ulei de maslineextravirgin
- 1 lingurita de otet balsamic
Mod de preparare
Amestecam toate ingredientele pentru blat intr-un bol mare. Adaugam 300ml de apa calda – nu fierbinte. Amestecam cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza.
Pe o suprafata tapetata cu faina framantam amestecul de 2-3 ori pana aluatul capata forma unei mingi. Impartim aluatul in 8 portii egale. Luam o portie, lasand restul de aluat acoperit cu folie alimentara unsa cu ulei. Tapetam din nou suprafata de lucru cu faina si intindem aluatul pana obtinem o forma rotunda, cu diametrul de 15cm, sau cat de subtire puteti. Asezam pizza pe hartie pentru copt.
Amestecam untul cu usturoiul si imprastiem pe suprafata blatului. Rupem mozzarella in fasii subtiri si o presaram deasupra. Repetam operatiunea si pentru celelalte portii.
Incingem cuptorul la 240ºC. Dam la copt pizzele pentru 12-15 minute pana se patrund si se rumenesc. Intre timp, amestecam restul de ingrediente cu uleiul de masline extravirgin si asezonam din belsug. Scoatem pizza din cuptor, presaram amestecul de rosii si o servim.