Poarta I a cetatii Alba Iulia este situata in partea estica si permite accesul dinspre zona veche a orasului , Orasul de Jos. Are patru basoreliefuri cu scene din mitologia antica greaca si romana care amintesc de originile cetatii.
Intre cele doua porti se afla Obeliscul lui Horea , Closca si Crisan , construit prin subscriptie publica, maretul nostru stat roman neavand nicio contributie. Ce stat in care hotia este litera de lege ii glorifica pe cei care le contesta autoritatea?
Poarta a II-a este situata pe cea de-a doua linie de aparare la capatul unui drum in urcare .
Poarta a III-a este poarta principala a cetatii , se afla pozitionata intre bastioanele Sfantul Eugeniu de Savoia si Sfantul Capistrano si din momentul trecerii prin aceasta poarta ati intrat in interiorul cetatii. Poarta foarte masiva este compua din patru piloni si opt pilastri ce sustin prin arcuri boltile pe care se ridica statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea pe timpul caruia s-a construit cetatea bastionara.
In partea superioara a Portii se afla si celula in care au fost inchisi Horea si Closca inainte de a fi torturati pana la moarte.
Comisariatul si Manutanta sunt primele cladiri pe care le puteti vizita cand intrati prin Poarta a III-a.Hotelul Medieval este o solutie moderna prin care este pus in valoare vechiul complex de cladiri.
Pasiti pe drumul principal al castrului roman Apulum , caci cetatea a fost construita pe ruinele castrului.
Daca mergeti in partea stanga , veti intra pe traseul celor trei fortificatii.Daca va pastrati directia de mers, veti trece pe langa Palatul Principilor Catedrala romano catolica , sediul arhidiecezei romano catolice(Doamne , fa sa nu gresesc) si virand putin dreapta veti ajunge la poarta a IV-a , cea care a cunoscut momentele de glorie ale primelor doua uniri ale tarilor romane.
Poarta a IV –a este singura din partea vestica ce are ornamente si doar pe interior. Este pozitionata la mijlocul curtinei ce face legatura dintre Bastionul Trinitarienilor si Bastionul Sfantul Mihail.Aici erau camerele de locuit si locul de detentie al ofiterilor(in partea superioara) precum si camerele de garda(partea inferioara).
Poarta a V-a este situata pe coltul sud-vestic al ravelinului Sfantul Mihail si are un pod mobil ce face legatura intre ravelinul Sfantul Mihail si cea de-a treia linie de fortificatii , contragarda.
Poarta a VI-a este poarte prin care au intrat in cetate regele Ferdinand si regina Maria.
Poarta a VII-a este situata pe contrafortul sudic si o recomand pentru cine intra in cetate dinspre latura nordica .
Cetatea este un loc magic si va invit sa descoperiti si alte intrari mai mici , adminstrative sau secrete.Pentru iubitorii de drumetie urbana , pentru cei pasionati de istorie sau de arhitectura militara va fi un drum de neuitat.