Tot ce trebuie sa stiti despre grasimile saturate - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 10 Noi 2016, 14:09

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre grasimile saturate.

Grasimile saturate sunt prezente in produsele de origine animala si sunt solide la temperatura camerei.

Le intalnim in produse de carne (porc, oaie, carne grasa de vita, pui cu piele; lactate: smantana, branza, unt). In plus, grasimi saturate se gasesc si in uleiul de palmier sau de cocos (si ele solide la temperatura camerei).

Continutul in grasimi difera mult intre diferitele tipuri de carne (de la 1% la 40%). Intalnim acizi grasi saturati aproximativ 30% in carnea de pui, 35-40% in carnea de porc, 40-55% in carnea de vita.

Consumul in exces de grasimi saturate a fost legat de patologia cardiovasculara, anumite tipuri de cancer, litiaza biliara, obezitate. Pe de alta parte, inlocuind in alimentatie grasimile saturate cu cabohidrati (in special rafinati) nu se obtine niciun beneficiu asupra sanatatii.

Asociatia cardiologilor americani recomanda ca grasimile saturate sa reprezinte doar 5-6% din caloriile aduse in dieta zilnic. De exemplu, doar aproximativ 13 grame pentru o dieta de 2000kcal. In plus , este important sa aducem grasimi mononesaturate si polinesaturate din ulei presat la rece, fructe oleaginoase, peste.

Ouale si fructele de mare, desi contin colesterol, sunt sarace in grasimi saturate si nu au rol dovedit in boala cardio-vasculara, asa cum se credea pana nu de mult.

Sunt din ce in ce mai multe voci care afirma ca nu exista o dovada clara a legaturii intre consumul de grasimi saturate si riscul de boala cardiovasculara, ci, mai degraba, leaga acest risc cu excesul de grasimi de tip trans (margarine industriale, ulei hidrognenat), uleiuri rafinate, din produse procesate sau prajeli, precum si de zaharuri si fainoase rafinate.

Cred ca putem consuma cu moderatie alimente din toate categoriile nutritionale, punand pe primul plan pe cele naturale: legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, la care putem asocia produse animale, pe cat posibil de calitate: carne de la tara, peste oceanic, oua si lactate ecologice.

Iar daca avem placerea de a manca si o felie de paine cu unt sau o felie de slanina cu ceapa, acestea cu siguranta nu ne vor face niciun rau.

Comentarii (2)

10.11.2016, 16:15

10.11.2016, 21:15

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia