Strugurii si mustul - izvor de sanatate

Postat de Angelina_Elena in Fructe pe 16 Sep 2012, 14:34

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza
Strugurii si mustul - izvor de sanatate

Strugurii reprezinta unele dintre cele mai apreciate fructe, putand fi consumati atat proaspeti, cat si sub forma de suc sau vin. In plus, boabele de struguri sunt foarte usor de luat cu tine in orice situatie, asa ca reprezinta o gustare simpla, destul de saraca in calorii, sanatoasa si dulce.

Inca din cele mai vechi timpuri, doamnele si domnisoarele profitau de fiecare toamna, pentru a consuma struguri, si implicit pentru a lua doza de tinerete vesnica continuta in boabele de struguri. Studii avansate au demonstrat ca strugurii au o actiune de detoxifiere a organismului, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Datorita acestor antioxidanti, strugurii actioneaza impotriva radicalilor liberi, cei care se sunt vinovati de procesul de imbatranire. 

Desi nu au o parte din nutrientii traditionali, strugurii contin o serie de fitochimicale pe care oamenii de stiinta le apreciaza foarte mult. Printre ele se numara acidul elagic, o substanta gasita si in capsuni, care ajuta la prevenirea cancerului. Ei contin si bor, un mineral care ajuta oasele si articulatiile.

Mai mult decat atat, potrivit How Stuff Works, strugurii contin un fotonutrient numit resvestrarol, un antioxidant care previne multe forme de cancersi bolile de inima, protejeaza sanatatea cerebrala si cea nervoasa. Aceste fructe au si catehine, antocianina si quercitina.

In ceea ce priveste valorile nutritive, o portie de 32 de boabe de struguri fara seminte are:

- calorii: 110;
grasimi: sub 1 gram;
- grasimi saturate: zero;
colesterol: zero;
carbohidrati: 29 grame;
proteine: 1 gram;
fibre alimentare: 1 gram;
- sodiu: 3mg;
- vitamina B6: sub 1 mg;
- magneziu: sub 1 mg;
- potasiu 306 mg.

Unele varietati de struguri sunt disponibile pe toata durata anului. Atunci cand ii cumperi, ai grija ca ei sa fie cat mai suculenti, bine colorati si ca ciorchinele pe care sunt asezati sa mai fie inca verde. Strugurii moi si ridati, sau cei cu zone decolorate sunt culesi demult si trecuti. Exista 3 categorii principale de struguri: cei albi/galbeni, cei rosii si cei negri/albastri. Culoarea da multe detalii despre calitatea fructului. Cei galben-verzui sunt cei mai dulci, cei rosii au cea mai buna aroma si cei negri sunt cu atat mai gustosi cu cat sunt mai inchisi la culoare. 

Depoziteaza strugurii nespalati in frigider si nu-i tine mai mult de o saptamana. Inainte sa-i consumi, spala-i si usuca-i cu un servetel. Daca sunt usor reci, vor avea un gust mai bun. Amestecati cu iaurt degresat vor fi excelenti, iar consumati inghetati sunt o gustare racoritoare de vara. 

Beneficiile strugurilor

Strugurii au foarte putine calorii, au proteine si fibre alimentare care ajuta digestia. Cei uscati contin bor, necesar oaselor.

Sa nu uitam ca strugurii reduc febra, combat oboseala si asigura energie organismului. De asemenea, sucul din acest fruct ajuta in problemele legate de acnee. Chiar si reumatismul, guta si astmul pot fi controlate cu struguri, deoarece contin agenti anti-inflamatori. 

Strugurii ajuta in eliminarea pietrelor de la rinichi, te scapa de migrene, intaresc sistemul digestiv, detoxifica ficatul, cresc umiditatea din plamani, micsoreaza tumorile mamare si sunt folositi in tratamentul bolii Alzheimer. 

In urma unui studiu facut in Italia s-a aratat ca daca se consuma multi struguri se reduce incidenta tumorilor localizate la plamani. 
In cazul constipatiei strugurii ajuta doar daca se reduce si consumul de carne si se pune accent mai mult pe legume si fructe. 
Se pare ca strugurii negri sunt cei mai apreciati deoarece dau rezultate bune pentru 65 de boli. Tot strugurii negri combat si uclerul daca se consuma timp de 3 zile cate un kilogram de struguri. 

Mustul

Traditia veche, spune ca un pahar de must baut zilnic, timp de doua-trei saptamani, face mult mai multe decat cea mai puternica crema anti-imbatranire.

Mustul pastreaza o parte din proprietatile strugurilor. Un pahar de must baut in fiecare zi, aduce un aport mai mic de vitamine si minearle, pentru ca prin indepartarea cojilor, se pierde o parte din vitamine si fibre, care asigura tranzitul intestinal, ceea ce prezinta un dezavantaj pentru persoanele care au probleme de colon. Totodata, mustul are un continut ridicat de zahar, si este contraindicat diabeticilor.

Mustul poate fi consumat pentru dezintoxicare aproximativ 3-4 pahare intre mesele principale. Este necesar sa fie baut cel foarte proaspat.
Stimulentele tonice sunt mai eficiente decat boabele de struguri. 

Sucul pus pe tifon ajuta la refacerea pielii iar cojile strugurilor redau ii redau elasticitatea. 
Daca mestecam si samburii strugurilor acestia ajuta sa scada nivelul colesterolului din sange si mentin sanatatea vaselor de sange inhiband formarea cheagurilor de sange. 

Sursa : Internet

Comentarii (6)

16.09.2012, 16:07

Păi cum nu Meri. E bine să fie făcut în în două ture, că deh, fiind medicament e normal să ai acolo în casă pentru pansament

18.09.2012, 00:57

19.09.2012, 08:27

Inainte sa incep sa citesc mi-am pus langa mine doua ciorchini frumoase de struguri .
Eu deja am conservat must pentru iarna
Dupa reteta aceasta http://www.bucataras.ro/retete/sirop-din-must-de-struguri-12149.html

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs