Spune DA examenului Trichineloscopic

Postat de Sim0na in Cu de toate pe 9 Dec 2012, 19:47

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Pentru ca sarbatoarea Craciunului se apropie cu pasi repezi, iar in curtea fiecarui roman se va sacrifica porcul.. voi incerca sa aduc in discutie o tema care are sau nu prea legatura cu bucataritul, unde, cred eu, ma pricep mult mai bine, si anume: CONTROLUL TRICHINELOSCOPIC si obligativitatea lui.

In fiecare an, in aceasta perioada, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, transmit comunicate de presa in care se precizeaza locatiile in care se fac aceste examene, si alte informatii de care consumatorii ar trebui sa ia aminte, si anume:

-  achizitionarea produselor de origine animala sa se faca din unitati autorizate si supravegheate sanitar veterinar

-  expertiza sanitara veterinara si efectuarea examenului trichineloscopic a carnii provenita de la animale sacrificate traditional in gospodariile populatiei

Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contra-cost), proprietarul porcinelor va prezenta cartea de identitate (B.I.), crotalia auriculara a animalului sacrificat si, cel mai important, probe din musculatura:

-    pilierii diafragmatici – 2 formatiuni musculare fusiforme, in forma literei V, care se gasesc intre ficat si pulmon. Popular, mai este denumita si "curelusa macelarului".

In situatia in care proba de pilieri diafragmatici este incompleta, aceasta se va completa cu urmatoarele formatiuni musculare:

-    diafragma – portiunea musculo-tendinoasa care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica si care, de regula, ramane prinsa pe fata interna a costelor ;

-     musculatura intercostala dintre 2 coaste nedesfacute in lungime de circa 10 cm;

-     muschiul de la baza limbii.

Probabil unii vor spune “este porc crescut de mic de mine, nu are cum sa aiba!”... ba uite ca se poate! Am vazut atat de multe situatii... Am vazut oameni care au ramas cu sechele dupa o infestatie cu trichinella spp. .... am vazut familii intregi plangand cand li se confisca porcul, stiind ca vor face sarbatorile fara o bucata de carne...

In ultimii ani, statul s-a gandit sa ofere despagubiri proprietarilor de porcine infestate cu Trichinella spp. Trebuie doar intrunite niste conditii, si anume:
-  porcul trebuie sa fie identificat, adica mai pe romaneste, sa detina o crotalie auriculara
-  despagubirea va fi oferita numai proprietarului de drept, cel pe numele cui este inregistrata crotalia

Sper ca v-am oferit cateva informatii utila, si va astept cu intrebari.

Comentarii (10)

10.12.2012, 21:36

11.12.2012, 09:54

Ina, foarte bine faceati!
Nu neaparat conditiile de crestere pot duce la aparitia trichinelozei, desi in mare parte conteaza. Trichineloza se poate transmite si ereditar, iar prin tratamente antiparazitare (ivomec), chistii se capsuleaza, dar parazitul exista, deci carnea nu poate fi consumata. Si uite asa te chinui 1 an de zile cu un porc, si constati ca nu-l poti consuma.

11.12.2012, 09:54

Mon

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs