Semintele de floarea soarelui sunt produse de planta al carui nume stiintific este Helianthus annuus. Au culoarea neagra sau de un gri-verzui si sunt acoperite de o coaja gri sau neagra, cu dungi negre sau albe.
Beneficii / Utilizare Seminte de floarea soarelui:
Cum aceste seminte au un continut foarte ridicat de ulei, constituie principala sursa de obtinere a uleiurilor polinesaturate. Semintele au un gust ce aduce usor cu cel al nucilor, si o textura mai usoara decat a acestora.
Floarea soarelui este originara din Mexico si Peru, si este una dintre primele plante cultivate un SUA, unde a fost utilizata de peste 5000 de ani de catre nativi nu doar pentru semintele ei uleioase, cat si pentru flori, radacini si tulpini in scopuri multiple (de exemplu ca si vopsea).
Exploratorii spanioli au transportat floarea soarelui in Europa, initial in Spania, apoi raspandindu-se cu rapiditate si in restul teritoriului. Astazi, printre primii producatori de seminte de floarea soarelui se numara Rusia, Peru, Argentina, Spania, Franta si China.
Semintele de floarea soarelui pot constitui o gustare foarte sanatoasa. O mana de seminte va va astampara foamea si va avea grija de sanatate prin furnizarea unei cantitati importante de vitamina E, magneziu si selenium.
Beneficii antiinflamatorii si cardiovasculare:
Semintele de floarea soarelui sunt o excelenta sursa de vitamina E, principalul antioxidant solubil in ulei al organismui. Vitamina E calatoreste prin organism neutralizand radicalii liberi care ar putea dauna structurile si moleculele ce contin grasimi precum: membrane celulare, celulele creierului colesterol etc. prin protejarea acestor componente celuluare si moleculare, vitamina E are considerabile efecte antiinflamatorii, ce constau in reducerea simptomelor cauzate de astm, osteoartrita, artrita reumatoida – afectiuni in care radicalii liberi si inflamatiile au un rol major.
Vitamina E este de asemenea eficienta in diminuarea risului de cancer la colon, ajuta la scaderea severitatii si frecventei bufeurilor in cazul femeilor aflate la menopauza si diminueaza riscul aparitiei complicatiilor in diabet.
In plus, vitamina E joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare. Vitamina E este unul dintre oxidantii ce se gasesc in particula de colesterol si impiedica radicalii liberi sa oxideze colesterolul.
Acesta este daunator doar dupa ce este oxidat, putand sa adere la peretii vaselor de sange, initiand procesul de arteroscleroza ce poate conduce la artere blocate, stop cardiac si anevrism. O cantitate suficienta de vitamina E poate reduce semnificativ riscul dezvoltarii arterosclerozei. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui contin 90,5% din necesarul zinic de vitamina E.
Scaderea colesterolului :
Fitosterolii sunt compusi ce se gasesc in plante. Au o structura foarte similara cu a colesterolului, si atunci cand sunt consumati in cantitati suficiente, reduc nivelul colesterolului, cresc raspunsul imunitar al organismului si scad riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancere.
Magneziul si calmarea nervilor si a muschilor:
Semintele de floarea soarelui sunt o sursa buna de magneziu. Acesta ajuta la reducerea severitatii astmului, scade presiunea sanguine, previne migrenele si reduce riscul de atacuri de cord si anevrisme.
Magneziul este necesar si pentru sanatatea oaselor si energizarea organismului. Aproximativ 2/3 din cantitatea de magneziu din organism se regaseste in oase. Magneziul contrabalanseaza calciul, echilibrand tonusul muscular si pe cel nervos. In multe dintre celulele nervoase, magneziul serveste ca si canal de blocare a calciului.
Prin blocarea acestuia, magneziul pastreaza nervii (si vasele de sange si muschii inervati) relaxati. Daca dieta noastra contine prea putin magneziu, calciul beneficiaza de “intrare libera” iar celulele nervilor devin hiperacitvate, trimitand prea multe mesaje si cauzand contractii excesive.
Magneziul insuficient poate duce la hipertensiune arteriala, spasme musculare (inclusiv spasme ale cordului si ale cailor respiratorii, similar celor cauzate de astm), migrene, tensiune, dureri, oboseala. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui furnizeaza 31,9% din necesarul zilnic de magneziu.
Detoxificare accentuata:
Seleniul din semintele de floarea soarelui este un alt mineral vital pentru sanatatea umana. Acesta induce repararea ADN-ului si sintetizarea celulelor deteriorate, inhiband astfel proliferarea celulelor canceroase.
In plus, seleniul este incorporat in multe proteine importante pentru protejarea impotriva cancerului si utilizate de catre ficat pentru detoxifierea organismului. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui contin 30,6% din doza zilnica recomandata de seleniu.
Sanatatea sistemului digestiv:
Fibrele din componenta semintelor de floarea soarelui ajuta la obtinerea sau pastrarea unei digestii sanatoase, previn constipatia, scad nivelul colesterolului din sange si echilibreaza glicemia.
Sursa articol:ReteteCulinare