Pana la sfarsitul lunii ianuarie, alimentele ambalate in conserve, berea si apa minerala la pet, precum si alimentele ambalate in borcane s-ar putea scumpi cu pana la 30%.
Acest lucru s-ar putea intampla din cauza unei suprataxe pentru fiecare kilogram de ambalaj care nu este reciclat.
Pana in toamna lui 2015, reciclarea borcanelor, a conservelor sau a sticlelor de plastic revenea unor organizatii de transfer de responsabilitate, care preluau de la companiile care produc si importa bunuri ambalate responsabilitatea colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje.
Astfel, producatorii plateau sume derizorii pentru aceste servicii - 650 de lei pe tona de deseuri reciclate.
Insa, in urma amenzilor date de Administratia Fondului pentru Mediu (in valoare de peste 19 milioane de euro), care a descoperit nereguli la aceste organizatii, pentru ca raportau cantitati mai mari de deseuri colectate decat in realitate, organizatiile au anuntat autoritatile de mediu ca renunta la contracte.
"Pe lunile noiembrie si decembrie nu au reciclat, desi aveau contracte cu beneficiarii, cu producatorii, cu cei care puneau in piata produse agroalimentare ambalate. Si in mod automat se aplica acea prevedere legala de suprataxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj", a declarat președintele Federatiei Pro Agro Emil Dumitru.
Astfel, acum, la un borcan de legume de jumatate de kilogram, care se vinde in magazine cu 3,5 lei, producatorul va trebui sa plateasca un leu suprataxa.
Drept urmare producatorii fie isi vor asuma pierderi destul de mari, fie vor majora pretul produselor cu 30%.
In momentul de fata, Agentia Fondului pentru Mediu este inca in discutii cu firmele de colectare, in incercarea gasirii unei solutii care sa nu duca la majorarea costurilor alimentelor.
Sursa foto: recycleusainc.com
Sursa articol: digi24.ro