Istoria acestor fructe a inceput in urma cu cateva mii de ani in Asia, din regiunea de sud a Chinei pana in Indonezia, de unde s-au extins in India. Candva in jurul secolului 15, cateva grupuri de exploratori europeni au gasit portocale in Asia si au decis sa le aduca in Europa.
Ele sunt si printre cele mai consumate fructe din lume. Sunt excelente ca si gustare, servite la micul dejun si un ingredient potrivit atat in retete dulci si sarate. Sunt de asemenea nutritive si satioase, bogate in vitamine. Insa pe langa aportul de vitamina C, portocalele au si alte beneficii pentru sanatate.
Limonoidele
Portocalele sunt o sursa excelenta de limonide. Acestea sunt fitochimicale care se gasesc in numeroase citrice si care lupta impotriva cancerului bucal, de plamani, mamar, al stomacului si colonului. Limonoidele care se gasesc in citrice pot ramane in corpul nostru timp de 24 de ore, ajutand astfel la impiedicarea profilerarii celulelor canceroase pentru mai mult timp decat fenolii care se gasesc in ceaiul verde si care raman activi pentru 4-6 ore.
Herperidina
Portocalele contin si o molecula flavonoida numita herperidina. Aceasta scade nivelul colesterolului si al tensiunii sangvine. Este de asemenea anti-inflamatoare. De retinut este insa ca herperidina se gaseste cel mai mult in coaja si pielea alba a portocalei, de aceea se recomanda ca aceasta pielita sa nu fie inlaturata cu totul.
Eficiente in tratarea pietrelor la rinichi
O metoda naturala de a scapa de pietrele la rinichi este de a bea un litru de suc de mere, grepfruit sau portocale zilnic, acest lucru determinand o crestere a nivelului Ph-ului din urina ceea ce duce la scaderea riscului formarii de pietre de calciu.
Cancerul de plamani
Portocalele contin criptoxantina care este foarte eficienta in prevenirea cancerului de plamani, de aceea protejeaza-ti organismul de radicalii liberi mancand mai multe portocale.
Foto: ireallylikefood.com