Nu pot zice ca sunt o experta in ale bucatariei profesionale, dar bucataria greceasca (ca si alte bucatarii sunt convinsa) e atat de "minutioasa" cand vine vorba de mancare.....grecii sunt niste gurmanzi, poate ca nu au felul de a prezenta frumos ca cel al francezilor, dar cu siguranta ii intrece la gust!! Francezii sunt experti in ati prezenta preparatul, dar sincera sa fiu, nu m-a dat peste cap nici preparat al lor! Si locuiesc in mijlocul lor.....Va voi impartasi cateva tipuri de marinari ale carnii......
Marinarea carnii este esentiala in pregatirea carnii ptr a fi gatita, de aceasta depinde gustul final si fragezimea carnii. Stim ca marinarea in general acopera doar exteriorul carnii dar nu patrundesi in interior, ii da gust dar nu si umiditate de ajunsa, si de multe ori ne trezim ca, carnea cu toate ca am marinat-o, e tare si dupa gatire. Singura marinare care are rezultatul asteptat, care patrunde oricat de groasa ar fi bucata de carne, este foarte simpla dar cu foarte bun rezultat, si anume contine apa, sare si zahar! Cantitatile ar fi cam asa, 2 litri de apa, un sfert ceasca sare si jumate ceasca zahar, aceste cantitati sunt ptr 1 kg de carne,dar atentie, aceasta marinare e valabila ptr orice tip de carne in afara de vita! E buna chiar si ptr miel, ied, sau pasari, marinarea fiind in jur la 12 ore, carnea gatita apoi va fi foarte frageda!
Ptr carnea de vita, avem diferite tipuri de preparare, precum filetul, cotletele, in general partea de sus si de la mijloc spre coada a vitei (nu stiu exact denumirile in romana dar incerc sa va descriu partile unde se gasesc aceste bucati de carne) , e o carne care se prepara la foc iute si putin timp, altfel se intaresc! Carnea mai dura ca cea a partii de jos a pulpii din spate,cat si pulpa din fata cea superioara si bucata de sub gat, au nevoie de mult timp de gatire la foc mic, de aceia e mai indicat sa pregatim acest tip de carne in vas roman la cuptor ptr a-si pastra umiditatea necesarii coacerii, sau putem gati si la oala sub presiune. Va voi da cateva exemple de marinari ptr carne de vita, marinari care sunt de ajuns ptr cca 1,5 kg de carne de vita.
Marinare mediteraneana cu ierburi proaspete(o puteti folosi si la alte tipuri de carne):
1 ceasca ulei masline
2 linguri mustar iute
coaja rasa de la o lamaie
2 bucati usturoi ras
10 boabe de piper pisate gros
2 foi de dafin
2 fire de rozmarin
4-5 fire de cimbru proaspat
Marinare clasica cu vin (merge si la toate tipurile de carne):
jumatate ceasca vin (rosu sau alb)
jumatate ceasca ulei masline
1 lingura otet
1 lingura Worcester sos (se gaseste in sticle la raioane de balsamic cred)
4 bucati usturoi pisat
2 linguri de rozmarin proaspat
2 foi dafin
2 lingurite boabe de piper
2 lingurite boabe de coriandru
Marinare cu iaurt ptr carne de pasare si oaie:
1 ceasca iaurt
jumatate ceasca ulei masline
1 lingura de mustar
1 lingurita paprika dulce
1 lingurita cimbru
1 lingurita rozmarin
2 bucati usturoi ras
Informatiile le am dintr-o carte de bucate greceasca si poza e de pe google.com