Ierburile de Provence reprezintă un amestec de câteva ierburi aromate mediteraneene şi seminţe de fenicul, specific regiunii Provence din sudul Franţei, renumită pentru cultura sa culinară. Specificul provensal este dat de florile de levănţică. Aceste ierburi şi-au făcut apariţia în bucătăria europeană încă din anii ‘70, fiind folosite la prepararea legumelor la cuptor sau a puiului la tavă.
Amestecul de ierburi se obţine din combinarea plantelor uscate şi a seminţelor de cimbru de grădină, fenicul, oregano, măghiran, rozmarin, flori de levănţică, tarhon şi salvie. Nu este exclusă folosirea şi în stare proaspătă a acestor plante aromatice, şi în aceeaşi combinaţie, pentru cartofi prăjiţi sau peşte.
Ierburile de Provence aduc un plus de savoare preparatelor mediteraneene şi sunt deosebit de apreciate atunci când sunt amestecate cu ulei de măsline şi puse pe friptura de pui. La final, nu trebuie uitate feliile de roşii de grădină, care se aşază peste pui pentru un plus de gust.
De asemenea, aceste ierburi se folosesc pentru asezonarea salatelor, sosurilor şi a brânzeturilor, la fel de bine ca şi pentru ciorbe şi tocăniţe. Pieptul de curcan va avea un gust deosebit dacă înainte de a fi prăjit se freacă bine cu aceste ierburi.
Carnea de vită, de miel sau de viţel se unge cu ulei de măsline, se presară cu piper şi sare, după care se dă prin ierburi de Provence. Este de preferat ca după aceste operaţiuni să fie lăsată timp de o oră în frigider, pentru a împrumuta din arome. Apoi, carnea poate fi prăjită pe grătar sau în cuptor. În bucătăria franceză, se preferă carnea la cuptor, iar atunci se poate adăuga şi puţin vin de Bordeaux.