Când ai verificat ultima dată codul de pe ou sau de pe cofrajul cu ouă pe care l-ai cumpărat de la magazin?
În caz că nu știai, codul de pe ouă indică sistemul în care au fost crescute găinile de la care provin. De la 0 la 3, fiecare cifră îți dezvăluie condițiile de creștere ale găinilor. Cifrele 0, 1 și 2 corespund sistemelor de creștere ecologic, free range și, respectiv, în hale la sol, iar cifra 3 corespunde sistemelor cu baterii.
Deși aprobate din punct de vedere legal, sistemele cu baterii nu oferă găinilor condițiile minime pentru a-și putea manifesta comportamentele naturale. Păsările sunt îngrămădite în număr mare, fiecăreia dintre ele revenindu-i un spațiu de 750 cm², aproape echivalent cu dimensiunea unei foi A4. Dacă facem un calcul, observăm că găinile nici măcar nu își pot întinde aripile. Mai mult decât atât, ele nu au parte de aer proaspăt sau de lumină naturală.
Toate aceste condiții sunt factori de stres ce răresc penajul găinilor, le predispun la boli osoase, cauzate de lipsa mobilității, și la boli infecțioase, din cauza comportamentelor agresive, precum ciugulirea vătămătoare.
Pentru a împiedica apariția bolilor infecțioase și pentru a trata diverse boli intestinale, găinilor li se administrează foarte multe antibiotice, care nu numai că sporesc riscul de rezistență a bacteriilor, dar în urma lor rămân reziduuri ce ajung în ouăle care sunt trimise mai apoi spre vânzare. Riscul de infectare cu Salmonella este, de asemenea, mai ridicat pentru sistemele cu baterii.
Deși problema, la bază, este una de natură etică, nu poate fi neglijat faptul că ouăle cu cifra 3 au un conținut mai mare de colesterol și sunt de o calitate nutritivă inferioară. Conform www.ouaotravite.ro, un studiu făcut în Italia, în anul 2008, care a evaluat 41 de parametri fizici şi chimici ai calităţii ouălor provenite din cele patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare, a demonstrat că există o diferenţă de ordin calitativ în defavoarea ouălor provenite din sistemul de creştere în cuşti.
La auzul acestor informații, multe companii din industria alimentară au decis să excludă ouăle cu cifra 3, servind clienților lor numai ouă cage-free (din afara cuștilor).
De asemenea, foarte mulți români nu sunt de acord cu aceste sisteme de creștere deoarece nu își doresc ca animalele să sufere pentru hrana lor și vor ca produsele pe care le cumpără să fie de calitate. Un studiu făcut de iSense Solutions pentru Lidl arată că 82% dintre români preferă să consume ouă ecologice și free-range, iar în anul 2018, vânzările de produse bio au crescut cu 30%.
Campania „România Fără Cuști” își propune să informeze toată țara cu privire la proveniența ouălor cu cifra 3 și să elimine cele mai cumplite sisteme de creștere a găinilor, care pot pune în pericol sănătatea tuturor. Asociația F.R.E.E. încurajează informarea și celebrarea sărbătorilor de Paști cu alimente care nu produc atâta suferință animalelor.
Printre recomandările reprezentanților organizației sunt câteva rețete care au de obicei ouă în componență, dar care pot fi făcute cu înlocuitori de ouă, fără a-și pierde gustul. Iar pentru vopsirea ouălor de Paști sunt promovate idei creative precum vopsirea de avocado sau de nuci. Astfel, ne bucurăm de sărbătoare și tradiție fără ca vreun animal să sufere pentru hrana noastră.