Nu e mare filozofie sa fierbi un ou, nu? Ei bine, este. De fapt, nu e chiar o "mare filozofie", cat o treaba care tine de stiinta.
Atunci cand vrei sa faci un ou moale, care sa arate ca in reviste, trebuie sa tii cont ca oul este alcatuit din doua parti, albus si galbenus, iar acestea reactioneaza diferit cand sunt expuse la temperaturi diferite.
Chef J. Kenji López-Alt explica in cartea sa de bucate, care combina gastronomia cu stiinta, The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, ca temperatura de gatire ideala pentru albusuri este de 82 grade Celsius.
Fiert la aceasta temperatura, albus devine ferm, dar moale la atingere.
Insa, cand vine vorba de galbenusuri, temperatura ideala de fierbere este de 72 de grade Celsius.
Pentru a le impaca pe ambele, el propune urmatoarea metoda:
- ouale se pun in apa care fierbe, unde sunt lasate 30 de secunde;
- se adauga putina gheata pentru a cobori temperatura si, apoi, se lasa apa sa ajunga din nou la temperatura de fierbere;
- se mai lasa 11 minute la o temperatura de 88 grade Celsius.
Astfel se obtine cel mai bun ou fiert.
In acelasi timp, daca nu ai timp pentru tot acest proces si te intereseaza doar sa-ti fierbi oul pentru micul dejun, nu uita macar de urmatoarele reguli:
- oua moi - 4 minute in apa clocotita.
- oua mai ferme, dar cu galbenus moale - 6 minute in apa clocotita.
- oua tari - 10 minute in apa clocotita.
Sursa foto: melskitchencafe.com
Sursa articol: delish.com,