Pentru ca se apropie perioada carnavalurilor (de la Rio,Nice,Venetia) m-am gandit sa dam o fuga (chiar si virtuala fie ea sau poate in felul asta va dau o idee si poate porniti la drum ) pana la Venetia.
Deci Carnavalul de la Venetia..............am stat 7 zile , initial am crezut ca sunt suficiente dar sincer va spun asi mai fi stat inca cateva .Este o atmosfera pe care nu o intalnesti in fiecare zi la Venetia ci numai in perioada Carnavalului.
Am plecat putin cam fara elan pentru ca George tocmai facuse o criza de guta ,iar asta implica un tratament, o anumita dieta(care este mai greu de respectat cand esti plecat) si bineinteles nu efort, nu stat prea mult in picioare,nu mers de dimineata pana seara asa cum obisnuim noi sa facem cand plecam in vacanta .Colac peste pupaza ajunsi in Venetia s-a rupt unul din piciorusele trollerului si mergeam tronca-tronca , tragandu-l cu greu dupa noi pe stradutele mici si inguste cat intindeai un brat.Am ajuns in fata hotelului si nu ne venea sa intram(nu arata cine stie ce)dar in momentul in care am pasit pe usa am intalnit o atmosfera placuta, primitoare si tare frumoasa.Un hotel micut, cochet, linistit,curat, asezat foarte bine .......ma refer la faptul ca eram foarte aproape de Piata S.Marco,de gara, de vaporetto, deci avand usor posibilitati de miscare.Pentru ca de aici ne-am deplasat le Murano,Burano,la Milano,Verona,Lido di Jeselo.
Procesiunile si spectacolele din timpul Carnavalului tin de dimineata pana seara tarziu.Costumele de carnaval si mastile sunt nelipsite.Toata Venetia este in sarbatoare.Strazile sunt super-aglomerate iar vaporetto sunt in permanenta pline.Plimbarile cu vaporetto(mijlocul lor de transport) sunt o adevarata placere.Dar mai mult decat o plimbare cu vaporetoo este o plimbare cu gondola.............o plimbare romantica,un cantec de gondolier.
Nu am facut poze cu ce am mancat pentru ca in perioada aceea nu postam pe Bucataras.ro.................hahaha. dar ce va pot spune este ca de fiecare data cand merg undeva imi place sa mananc preparate specifice zonei. Ei bine vreau sa va spun ca nu am fost foarte incantata nici de pizza si nici de spaghetele lor.In schimb am mancat niste peste ( nu mai stiu ce era)care a fost si bun si mult......hihihi.
Haideti acuma sa dam o raita prin Venetia , sa ne plimbam cu vaporetto,cu gondola si sa vedem spectacolele din timpul carnavalului unde toata lumea poarta masca.Dar inainte de asta...............ISTORIA CARNAVALULUI DE LA VENETIA:
Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul venetian a fost o sarbatoare magica ce s-a raspandit asupra intregului oras. Cel mai vechi document, ce face referire la acest carnaval, dateaza din 2 mai 1268. Inca de atunci venetienii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau.
Astfel, Carnavalul venetian a debutat in secolul al XI-lea, dar traditia purtarii mastilor si a costumelor s-a stabilizat abia in 1436. Momentele de varf, cele mai asteptate si apreciate de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cele de inchidere ale festivalului.
Atmosfera de petrecere este prezenta la tot pasul: printi si printese, soldati medievali, bufoni, trubaduri si artisti de circ vor invada la propriu pietele venetiene si celebra piata San Marco din centrul orasului.
In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoane de vaza, localnici sau turisti care soseau incognito la Venetia pentru a petrece fara a fi recunoscuti. Traditia s-a pastrat, iar cu timpul, carnavalul a devenit cunoscut in toata lumea. Si de ani buni, turistii romani se bucura alaturi de cei straini de atmosfera de carnaval de la Venetia. Cea mai obisnuita deghizare este BAUTA, o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn, adica o palarie cu trei colturi. Procesiunea readuce pe strazi atmosfera din Venetia medievala”, ne informeaza Cristian Francu, Klever Travel.