O noua lectie despre un condiment, mai mult sau mai putin cunoscut. Eu personal l-am folosit in praline, in glazura de ciocolata, in blat de briose si da o aroma exotica preparatelor.
Pe scurt, intrebuintarile culinare si proprietatile curative:
Se poate folosi, in functie de preferinte, atat in preparate dulci, cat si in mancaruri usor sarate, pentru a le oferi un gust picant. In tarile arabe, cafeaua este aromatizata cu cardamom si crema de lapte si este considerat un semn de ospitalitate. In tarile scadinave in schimb, aproape toate preparatele dulci din patiserie contin cardamom, fiind echivalentul scortisoarei. Se poate folosi si in supe sau in salate de fructe. Este indispensabil in sosul curry, servit cu pui si garnituri din legume, in bucataria indiana si nord-africana. Se potriveste deci cu supe, carne de pui, salate de fructe, orez, pireuri, pateuri sau fripturi. Se imbina foarte bine cu scortisoara pentru prepararea turtei dulci. Pentru un mix delicios pentru prajituri se combina zaharul, scortisoara si cardamomul. Pentru ceai se presara 2-3 seminte de cardamom in apa clocotita si se lasa zece minute la infuzare.
Cardamomul reprezinta intrebuintari medicinale de mii de ani. Este cunoscut pentru abilitatea sa de a ameliora diverse probleme digestive si boli ale stomacului. Este un remediu potrivit in cazul indigestiei sau a astmului si bronsitei. Se poate folosi pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, curatarea dintilor sau pentru tratarea problemelor gingiei.
Se depoziteaza in borcanase ermetice pentru a-i pastra aroma. De preferat sa se pastreze in semintele intregi (in pastai) pentru a nu-si pierde aroma daca sunt zdrobite.