"Neagra ca noaptea, tare ca moartea, dar dulce ca iubirea". Asa suna un vechi proverb turcesc legat de cafea, licoarea care procura fericirea.
Descoperita in Etiopia, de catre un cioban care, si-a dat seama de efectelul ei energizant dupa ce a consumat-o, cafeaua a luat drumul lumii. A devenit foarte populara in Arabia, unde musulmanii, care n-aveau voie sa consume alcool, se bucurau de efectele ei revigorante mai ales la slujbele religioase care durau foarte mult.
In Europa, era cat pe ce sa fie declarata "bautura diavolului", dar Papa, deja indragostit de aromele ei, a binecuvantat-o, declarand-o o bautura cu adevarat crestina.
Astazi, cafeaua este cea mai populara bautura din lume, cu peste 400 de miliarde de cesti consumate anual.
Beneficiile cafelei
Nu este un basm sau o legenda, cafeaua chiar are beneficii asupra sanatatii, dar cu o singura conditie: sa fie consumata moderat, asta insemnand 2 cel mult 3 cani pe zi.
Ce contine?
Antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor, implicit declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cani de cafea pe zi, se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si al imbolnaviri de diabet. Dincolo de efectele pozitive asupra sistemului nervos, cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor. Cafeaua actioneaza asupra tubului respirator si este un bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor, pentru ca dilata vasele de sange.
Da buna dispozitie!
Consumul cafelei, spun specialistii, stimuleaza organismul pentru a produce serotinina, hormonul fericirii. Efectele pe termen scurt ale cafelei asupra organismului sunt bine-venite, deoarece ne ajuta sa gandim mai rapid si mai clar, alungand starile de somnolenta si de oboseala.
Cofeina din cafea conduce la o scadere a nivelului de depresie si anxietate, precum si a riscului de suicid.
Previne cancerul
Studiile stiintifice nu au confirmat pana acum ca un consum de cafea pe o perioada indelungata ar provoca apartia cancerului. Dimpotriva, exista dovezi cum ca aceasta ar avea un efect pozitiv, in functie de doza, asupra cancerului hepatic si a celui de colon, posibil datorita reducerii acizilor bilei.
O alta explicatie este data de compozitia cafelei. Alaturi de fructe si legume, cafeaua contine cantitati importante de antioxidanti, ajutandu-l sa se protejeze impotriva distrugerii celulare. Astfel, se reduc riscurile instalarii anumitor tipuri de cancer.
3 lucruri mai putin stiute...
Cand vrei sa alegi un parfum, e bine sa ai la tine putina cafea (boabe ori macinata, n-are importanta) pe care sa o mirosi in pauzele de testare a parfumurilor. Astfel, simtul olfactiv va fi redus in stadiu neutru, ajutandu-te sa simti mai bine aroma fiecarui parfum in parte.
In topul celor mai bine vandute prodese la nivel mondial, cafeaua este pe locul 2, dupa ulei.
Cel mai mare bautor de cafea a fost scriitorul Honoré de Balzac, care avea obiceiul sa bea peste 40 de cani de cafea pe zi, pentru a putea scrie.
Sursa: o revista veche(nu pot da numele, deoarece primele pagini sunt rupte)