Broccoli este un manunchi de sanatate, leguma continand: vitaminele B (in special B3 si B5), vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor si o multime de fibre si antioxidanti. Va prezentam si o reteta sanatoasa de pizza cu broccoli si tofu.
In urma unor studii de specialitate amanuntite, s-a constatat faptul ca broccoli poate preveni diferite afectiuni. Datorita continutului mare de glucoza, el intervine in combaterea cancerului de prostata si de vezica urinara. Este, de asemenea, recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si de stomac, scazand, totodata, riscul de aparitie a cancerului pulmonar.
Broccoli impiedica inmultirea celulelor bolnave, contribuind la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor. Consumul regulat poate imbunatati sanatatea cardiovasculara a diabeticilor, ajutand la repararea vaselor de sange distruse din cauza acestei boli.
Broccoli purifica sangele, imbunatatind circulatia si metabolismul celular. Mai ajuta la intarirea sistemului imunitar, fiind, de asemenea, un bun antiinflamator. Continutul de calciu din broccoli este identic cu cel al laptelui, avand un efect favorabil asupra dintilor, oaselor si ganglionilor limfatici.
Broccoli este un bun cardioprotector, mentinand controlul tensiunii arteriale. El mai contribuie la vindecarea gastritelor si a ulcerului gastric.
Aceasta leguma-minune previne formarea cataractei, datorita continutului de antioxidanti din familia carotenizilor, protejand ochiul si prevenind deteriorarea vederii.
Broccoli se poate consuma crud, in salate sau sosuri, iar cu cat este mai fraged si neinflorit, cu atat continutul in substante benefice este mai mare. De asemenea, broccoli poate fi consumat fiert, iar fierberea in aburi pastreaza mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume.
Cand cumparam broccoli, trebuie sa fim atenti ca el sa aiba culoarea verde inchis, ca bulbii din varf sa fie bine inchisi, fara pete sau semne galbui, ca tulpiuna sa fie ferma. El poate ramane in stare proaspata pana la doua saptamani, daca este pastrat nespalat, uscat si invelit intr-o punga de plastic. Insa, este important de stiut ca valoarea sa nutritionala este mai mare atunci cand este consumat cat mai curand posibil.
Iata o reteta de pizza cu tofu si broccoli pe care o puteti gati acasa sau puteti comanda pizza la domiciliu, reteta cu broccoli fiind extrem de sanatoasa.
Ingrediente necesare:
250 g faina
1/2 cubulet de drojdie proaspata sau 1 pliculet drojdie (uscata)
5 linguri ulei masline
sare
apa calduta
suc de rosii
busuioc si/sau oregano.
2 ardei colorati
cascaval de post ras
buchetele de broccoli fierte
masline
cateva bucatele de ceapa (cruda, nu calita) sau 2 catei de usturoi
porumb
ciuperci
Mod de preparare:
Se face un aluat obisnuit de paine din 250g faina, ½ cubulet de drojdie proaspata sau 1 plic de drojdie uscata, 5 linguri ulei de masline, sare si apa calduta. Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut un sfert de ora. Apoi se intinde si se pune in forma de copt care este unsa in prealabil cu ulei. In tava nu se mai lasa la crescut, deoarece vrem sa fie coca subtire.
Ungem toata suprafata cu ulei de masline pentru a izola aluatul, iar peste ulei se unge cu un strat subtire de suc de rosii, dupa care se presara busuioc sau/si oregano.
Urmeaza ingredientele: ardei, cascaval ras, buchetele de broccoli fierte, bucatele de ceapa sau 2 catei de usturoi, maslinele, porumb, ciuperci si alte legume. Se coace in cuptorul incind dinainte circa un sfert de ora.
Cand se scoate din cuptor, se mai presara cascaval ras, stropindu-se cu apa si acoperindu-se cu un prosop gros pentru a se inmuia blatul si componentele si pentru ca pizza sa fie frageda. Se lasa asa 5 minute dupa care se serveste.