Din ce in ce mai multe dovezi sprijina beneficiile nutritionale ale consumului moderat de bere ca un stil de viata sanatos.
Berea previne cancerul
O substanta derivata din hamei este cunoscuta pentru actiunea sa de prevenire a cancerului de prostata si de colon. Aceasta poate reprezenta o forma de tratament hormonal pentru femei.
Suplimente de vitamine
Berea contine cereale, apa si drojdie. Utilizate frcvent sunt boabele de orz si grau, bogate intr-o varietate de vitamine care supravietuiesc procesului de fermentare si filtrare.
Berea este cea care furnizeaza cantitati modeste de vitamina B si, in plus, cantitati mult mai mari de magneziu, seleniu si alte oligoelemente. Este de asemenea important continutul de vitamina B6 care reduce nivelul homocistinei, substanta care cauzeaza aparitia bolilor de inima.
Berea si bolile de inima
Studiile au demonstrat ca un pahar de bere pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati au capacitatea de a reduce riscul de accidente vasculare celebrale, boli cardiace si boli vasculare. Astfel, un consumator moderat de bere isi reduce riscul de atac de cord cu 20%.
Scaderea colesterolului
Consumatorii de bere au un nivel crescut de lipoproteina de inalta densitate, numita adesea “colesterol bun”, ce constituie o forma de protectie impotriva grasimilor periculoase din sange. Ei au, de asemenea, cantitati mai mici de fibrinogen, o proteina care impiedica formarea cheagurilor de sange. In plus, berea contine polifenoli, ce reduc nivelul de colesterol rau.
Berea previne formarea pietrelor la rinichi
Consumul de bere poate reduce riscul dezvoltarii pietrelor la rinichi. Un studiu finlandez a demonstrat faptul ca riscul de a forma pietre la rinichi este cu 40% mai mic in cazul bautorilor de bere.
Radioprotectie impotriva razelor X
O serie de cercetari japoneze au demonstrat ca berea este benefica pentru reducerea daunelor cromozomiale in urma expunerii la radiatii. In urma testelor s-a observat faptul ca subiectii consumatori de bere expusi la radiografii si alte tipuri de radiatii prezinta cu 30% mai putine aberatii in celulele sanguine.
Berea ajuta memoria
A fost demonstrat faptul ca, in cantitati moderate, alcoolul ajuta si memoria. In Suedia, oamenii de stiinta au aratat ca soarecilor care au “servit” zilnic putin alcool le-au aparut noi celule nervoase in creier.
Berea incetineste imbatranirea
Cercetatorii din Austria si Republica Ceha au reusit sa demonstreze ca berea are un efect anti-inflamator, putand sa incetineasca procesul de imbatranire.
Bere sau vin ?
S-a demonstrat, totodata, faptul ca berea are beneficii asemanatoare consumului de vin. Aceasta contine o cantitate de polifenoli similara cu cea a vinului rosu si de 4-5 ori mai multi polifenoli decat vinul alb. Toturi, mortalitatea cauzata de bolile de inima si cancer este mai scazuta la consumatorii de vin, fata de cei care sunt adeptii consumului de bere.
Pe de alta parte, insa, berea este mai nutritiva decat vinul. Cea nefiltrata contine aproape toate vitaminele B, multe minerale, alaturi de o cantitate mai mare de antioxidanti decat vinul. De asemenea, asigura o crestere cu 30% a vitaminei B6 in sange, un lucru vinul sau alta bautura alcoolica nu il pot face.
Berea reprezinta o sursa bogata de siliciu, mineral care imbunatateste densitatea osoasa. Rezultatele studiilor indica o scadere substantiala a riscului de osteoporoza in cazul consumatorilor de bere, comparativ cu cazul consumatorilor de vin.
In continuare va prezentam o retata de pizza cu aluat de bere, imbinand sanatosul cu gustosul. Pizza a devenit demult unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume, atat livrarea pizzei la domiciliu, cat si gatitul ei acasa fiind niste optiuni viabile pentru a consuma mancare sanatoasa, daca pizza este gatita ca la carte.
Ingrediente blat pizza:
- 500g faina
- 300ml bere
- 7g drojdie uscata/12g drojdie proaspata
- 3LG ulei masline
- Sare si piper
Mod de preparare aluat pizza:
Dizolvam drojdia cu o lingura de zahar si putina bere. Intr-un vas mai mare amestecam faina, berea, uleiul, sarea si piperul cu amestecul de drojdie si bere. Framantam aproximativ 5 mionute pana obtinem o coca elastica. Acoperim si lasam la cald la dospit circa 1 ora.
Intindem aluatul in tava unsa cu putin ulei. Adaugam toppping-ul.
Topping:
- salam uscat
- pastrama de porc taiata fasii subtiri
- masline fara samburi
- ciuperci proaspete sau din conserva
- rosii taiate rondele foarte subtiri
- cascaval razuit sau mozzarela
- porumb dulce din conserva
- ketchup dulce amestecat cu un praf de sare, piper, boia dulce, oregano, busuioc si o lingura apa
Intindem aluatul, il ungem cu ketchup-ul condimentat si asezam umplutura. Coacem in cuptorul preincalzit circa 20-25 min.