Toate soiurile de ardei grasi reprezinta surse de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, iar aceasta este prima caracteristica a acestora, scrie WH Food.
Culoarea ardeilor (galben, verde, rosu sau portocaliu), este un indicator pentru cantitatea de capsaicina, substanta activa pe care ardeiul si gogosarii o contin.
Va prezentam toate beneficiile ardeilor grasi, alaturi de o reteta de pizza cu ardei si masline.
Ardeiul gras protejeaza impotriva radicalilor liberi
Indiferent de culoarea lor, ardeii reprezinta o sursa bogata de nutrienti, precum vitamina C si A, niste antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Acestia din urma joaca un rol important in formarea colesterolului in artere, putand sa duca la aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, a durerilor si problemelor de articulatii intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Datorita antioxidantilor pe care ii contine, ardeiul poate ajuta in prevenirea sau reducerea unor simptome ale acestor afectiuni, eliminand, de fapt, sursa problemelor.
Ardeiul reduce riscul afectiunilor cardiovasculare
Ardeii mai contin vitamina B6 si acid folic care este util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Vitaminele acestea sunt foarte importante pentru reducerea unui nivel ridicat de homocisteina. Este deja demonstrat faptul ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange, fiind, de asemenea, asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi.
Ardeiul alunga artrita reumatoida
Unele cercetari in domeniu sugereaza faptul ca dozele ridicate de vitamina C pot inrautati osteoartrita, in timp ce altele sustin cu tarie ca fructele si legumele bogate in vitamina C ofera protectie impotriva poliartritei reumatoide.
Studiile din urma au fost efectuate pe un grup mai mare de 20.000 de indivizi care au pastrat un jurnal referitor la dieta si care, la inceputul studiului, nu prezentau simptome ale artritei. Rezultatele acestor studii au demonstrat, in final, ca persoanele cu o dieta saraca in vitamina C prezinta un risc triplu de a dezvolta artrita.
Ardeii grasi asigura sanatatea optima pentru organism
Ardeiul apartine categoriei legumelor care contin licopen, un carotenoid care lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Cercetari recente au demonstrat ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
In ceea ce priveste cancerul de colon, este bine de stiut ca fibrele continute de ardei ajuta la limitarea contactului celulelor din colon cu toxinele care produc cancerul. Mai mult, consumul de vitamina C, beta-caroten si acid folic, toate acestea continute de ardei, poate reduce drastic riscul de cancer la colon.
Alimentele bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid care se afla in cantitati mari in ardeiul rosu, mandarine, papaya, portocale sau piersici pot reduce riscul de cancer la plamani. Un studiu efectuat pe 60.000 de adulti din Shanghai, China a demonstrat faptul ca o dieta bogata in beta-criptoxantina scade cu 27% riscul de cancer la plamani.
Ardeiul este, asadar, recomandat pentru sanatatea plamanilor
Fumatorii sau cei expusi in mod frecvent la fum de tigara, ar trebui sa stie ca alimentele bogate in vitamina A le pot salva viata, conform cercetarilor conduse de Universitatea din Kansas. Richard Baybutt, un profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A, in timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizem. Cercetarile anterioare efectuate de acesta au aratat ca lipsa vitaminei A poate avea ca efect aparitia emfizemului.
Ardeiul este o sursa pentru sanatatea ochilor
El are un rol de protectie impotriva cataractei, datorita continutului de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti cum sunt luteina si zeaxantina, substante care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare. Aceasta reprezinta principala cauza a orbirii la persoanele in varsta
In continuare, prezentam o reteta sanatoasa de pizza cu ardei si masline pentru toti aceia dintre voi care prefera sa isi gateasca in caminul lor o masa delicioasa. In ziua de azi, foarte populare sunt si comenzile de pizza la domiciliu, avand in vedere faptul ca tot mai multa lume a realizat ca pizza poate fi o dieta sanatoasa.
Pizza este, in prezent, raspandita in intreaga lume, iar, in functie de preferinte, aceasta se pregateste din aluat subtire, mijlociu sau gros.
Ingrediente
Aluat:
- 400 g faina
- 200 – ml apa calduta
- 25 g drojdie
- 2 linguri ulei
- sare, ulei pentru ungerea blatului
Umplutura:
- 4 rosii
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei gras rosu
- 120 g masline negre
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de oregano
- 2 linguri de branza maruntita peccorino
- 1 lingura ulei
- sare
Modul de preparare:
Faina se cerne pe masa, dupa care, in mijlocul movilitei create se formeaza o adancitura unde se pun: drojdia uscata, uleiul, alaturi de un varf de cutit de sare. Apoi, se adauga apa si se framanta pana se obtine o masa uniforma. Aluatul se aseaza ulterior intr-un platou presarat cu faina, se presara faina si peste el, dupa care se lasa sa creasca o jumatate de ora intr-un loc cald.
Din ardeii spalati se inlatura semintele, dupa care acestia se taie in felii subtiri. Se prajesc la un loc cu usturoiul tocat pe o lingura de ulei incins, la foc mic, un sfert de ora. Se oparesc rosiile si se taie. Samburii din masline se scot, iar acestea se pun impreuna cu rosiile si ardeii, amestecandu-se umplutura.
Aluatul se va imparti in 4 parti egale, iar din fiecare se formeaza cate o placinta rotunda care va fi pusa pe o folie de aluminiu unsa in prealabil cu ulei. Este asezata cate o portie de umplutura peste fiecare pizza. Se presara apoi banza rasa si oregano, picurandu-se, totodata, putin ulei. Se introduc pizzele la cuptor circa 15-20 de minute la 200 de grade.