O masa frumos impodobita cere si un buchet de flori , care nu trebuie sa fie prea mare sau inalt, aranjat in vaze corespunzatoare.Asezarea mesei se face in functie de tipul mesei, numarul musafirilor si importanta (obisnuita sau festiva), spatiul disponibil.
Inainte de toate se pregateste camera in care se va servi masa.aceasta trebuie sa fie aerisita, curata si suficient de mare incat sa incapa toate persoanele invitate la masa. Nu este igienic si nici estetic ca unele persoane sa manance in picioare.
Micul dejun
Pe masa se asterne o fata de masa colorata sau un set simplu.Pentru fiecare pesrsoana se aseaza o farfurioara de aperitiv, o furculita, un cutit si o lingurita. Furculita se pune in stanga, cutitul in dreapta, cu lama spre farfurie si lingurita in fata. Sau se pun toate in partea dreapta pe un suport de tacamuri. Servetelul se pune in partea stanga a farfuriei, iara vasele comune (cos de paine, solnita) se aseaza pe mijlocul mesei.
Pranz
Aranjarea mesei se face dupa acelasi criteriu, doar ca se inmulteste numarul farfuriilor si al tacamurilor, in functie de numarul felurilor de mancare.
Pentru fiecare fel de mancare se foloseste o alta farfurie. Daca felul intai este supa sau ciorba se poate servi in cesti (supele) sau in farfurii adanci sau in castronele. Nu se recomanda servirea felului doi in aceeasi farfurie in care s-a servit felul intai.
De regula, se pun la masa si pahare pentru vin, apa, conic.
Cina
Pentru masa de seara se pun pe masa vesela si tacamurile corespunzatoare felurilor de mancare stabilite, mai putine decat la masa de pranz. Este bine ca la orice masa totul sa fie pregatit din timp, pentru a nu va ridica de la masa pentru completarea celor necesare.