Atât nutriționiștii, cât și medicii spun că peștele este un aliment sănătos prin excelență și contribuie la o alimentație echilibrată. Iată cele 8 motive pentru care ar trebui să mâncăm pește mai des:
1. Întărește sitemul imunitar – are virtuți antiinflamatorii și dacă se consumă regulat, stuimulează limfocitele B care luptă împotriva afecțiunilor virale, sau bacteriene. Vitaminele B și D, ca și prin fosforul care se găsesc în pește aduc vitalitate. Uleiul de pește ajută organismul să învingă bolile.
2. Diminuează riscul bolilor cardiovasculare – este o sursă de acizi grași esențiali pe care organismul nu-i produce, dar de care are neapărată nevoie. Omega 3 poate lupta împotriva inflamațiilor la nivelul arterelor, previne aritmiile și este foarte eficient în scăderea trigliceridelor.
3. Stimulează funcția cerebrală – prin fosfor, deoarece membranele creerului sunt constituite tot din acest element important. Consumul regulat de pește diminuează riscurile îmbolnăvirii de Alzheimer și de demență.
4. Scade nivelul zahărului din sânge – se recomandă în special diabeticilor, pentru reglarea cantității de zahăr din sânge, pentru că Omega 3, care este de origine marină sensibilizează celulele la insulină și prin urmare face să scadă nivelul glicemiei. De asemenea, poate reduce riscul intoleranței la glucoză și de diabet. Totuși trebuie evitat peștele bogat în mercur, pentru că poate crește riscul îmbolnăvirii de diabet 2.
5. Întîrzie apariția ridurilor – pentru că peștele conține vitaminele antioxidante A și E, ca și minerale antioxidante precum zincul și seleniul, care diminuează îmbătrânirea celulară și favorizează o mai bună circulație sanguină, menținând pielea hidratată în profunzime, echilibrată hidrolipidic și pigmentar.
6. Păstrează soliditatea dinților și a oaselor – prin fosforul pe care-l conține, peștele întărește oasele (care au 85% fosfor) și dinții. Prin îmbătrânire, volumul oaselor se diminuează și apare osteoporoza. Pentru întărirea oaselor și a dinților se recomandă consumul de somon roșu sau roz, crap, morun sărat...
7. Bun pentru alăptare – în perioada sarcinii a alăptării peștele este recomandat pentru că reduce riscul unei nașteri premature. În perioada alăptării, peștele aduce mulți nutrienți necesari atât mamei cât și copilului. Totuși, peștele crud nu este recomandat pentru că poate conține paraziți alimentari sau mercur.
8. Antidot împotriva stressului și a depresiei – prin vitaminele B și E pe care le conține, peștele poate reduce instantaneu orice formă de nervozitate, sau anxietate. Prin proprietățile sale antoxidante, peștele reechilibrează metabolismul, stimulează producția de melatonină și de serotonină.
Pentru redactarea acestui articol m-am documentat de pe :
Am preluat imaginea ilustrativă de pe www.google.com