Este o planta aromata cu un depozit mare de substante nutritive, ce se poate gasi in stare proaspata pe tot parcursul anului, foarte apreciata si in medicina populara.
Patrunjelul contine uleiuri esentiale si flavonoizi, ce activeaza anumite enzime ce inhiba formarea de tumori. In plus, patrunjelul este o sursa excelenta de doua substante nutritive vitale, care sunt, de asemenea, importante pentru prevenirea multor boli: vitamina C si vitamina A (in special prin concentrarea sa de pro-vitamina A si beta-caroten ).
Se poate folosi ca garnitura decorativa pe mancarurile festive si nu numai.
Pe cat posibil, alegeti sa folositi patrunjel proaspat, cu frunze de un verde intens. Evitati-l pe cel cu frunze ofilite sau galbene. Pastrati-l la frigider intr-o punga de plastic. In cazul in care este usor ofilit stropiti-l cu putina apa rece.
Se poate folosi si in stare uscata, dupa ce a stat intins in strat subtire pe un prosop de bucatarie, timp de cateva zile. O data uscat, se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la loc uscat su racoros. Totusi, cel mai bine patrunjelul se conserva prin congelare, va pastra mai mult din aroma.
Cand este folosit la gatit trebuie adaugat spre sfarsitul procesului de gatit, astfel incat sa pastreze cel mai bine gustul dulceag-aromat, culoarea şi valoarea nutriţionala.
Se asezoneaza cu ceapa verde, marar si usturoi, cu care veti imbunatati gustul supelor, sosurilor si preparatelor din carne.
Combinat cu ceapa verde, frunze de menta, suc de lamaie si ulei de masline va asezona cu succes o salata Tabouli.
Amestecat cu usturoi pisat si coaja de lamaie se foloseste la condimentarea carnii de pui sau vita.
Retete recomandate:
Salata cu tagliatelle in stil italian