17 si 18 ianuarie, cele două zile rele

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 16 Ian 2013, 18:29

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

După Sân Petru de iarnă, zilele 17 si 18 sunt închinate Sfântului Antonie cel Mare (Sfântul Anton) şi Sfântului Tănase. Aceste două zile sunt numite Atanasiile şi lumea le ştie ca zile cu vreme crâncenă, cu vifor şi ger; de asemenea, sunt zile de boli, de dureri de cap şi ameţeli, când cumpătarea în mâncare şi la băutură este binevenită.

Cuvântul ,,Atanasii” provine din numele celor doi sfinţi mai sus pomeniţi, strânşi la un loc după o tehnică populară frecventă (,,Todorusale”, adică Toader şi Rusalii, ,,Petrolie”, Petru si Ilie, ,,Cosmadin”, Cosma şi Damian).

În aceste zile este bine să se facă găuri pentru cercei copiilor mici. De asemenea, în duminicile tinere românii îşi tund părul şi îşi taie unghiile.

Tot în zilele de Atanasii, la ţară li se ,,dădea de rău” copiilor. Altfel spus, babele care cunoşteau tainele descântului, ale incantaţiilor magice prin care desfăceau farmece şi puteau vindeca, îi scăpau pe copii (sau pe adulţi) de ,,deochi”, de farmecul aruncat prin puterea privirii, care poate provoca necazuri grave cu sănătatea, ori în orice alt domeniu al vieţii individuale  (deochiu apare în toată zona sudică a continentului  - de pildă în Italia i se zice ,,malocchio”.

Ca exemplificare , iată cum se desfăşura un descântec de deochi: baba ia un vas de lut în care pune apă şi aruncă în el câşiva cărbuni aprinşi; dacă aceştia se scufundă, este semn sigur că omul din faţa ei este deochiat. Atunci baba, ţinând vasul în mâini, rosteşte mai multe formule rituale, versificate, care au rostul de a izgoni răul din omul suferind: ,,Fugi, deochi,/Dintre ochi!/Cum se potoleşte/Şi se linişteşte/Vântul pe pământ,/Aşa să se potolească (aici se rosteşte numele persoanei deochiate)/Şi să liniştească ./Să rămână curat,/Luminat,/Ca argintul strecurat/Ca maica-sa ce l-a făcut,/Ca Dumnezeu ce l-a zidit”.

,,Poveţele maicii Sofronia"

Comentarii (11)

Ina

Ina
16.01.2013, 20:00

16.01.2013, 20:22

Interesant

16.01.2013, 20:56

Interesant!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia