Gutuile nu se bucura de aceeasi popularitate ca celelalte fructe din familia din care fac parte, ca merele sau perele, de exemplu. Este o nedreptate ce ar trebui corectata, deoarece nu degeaba nutritionistii spun despre gutuie ca ar fi fructul cu 100 de proprietati benefice.
De fapt, gutuile sunt niste fructe foarte interesante. Iata doar 10 lucruri pe care nu le stiati despre aceste fructe si care o sa va schimbe total perspectiva asupra lor:
1. Gutuile sunt originare din nordul Persiei, dar au fost cultivate intens in tot bazinul estic al Marii Mediterane. Multi presupun ca fructul interzis din Paradis ar fi fost, de fapt, gutuia, nu marul.
De asemenea, de la o gutuie a pornit si razboiul troian:
"Se spune ca in timpul nuntii zeitei Thetys cu regele tesalian Peleus, tocmai cand zeii dantuiau, si-a facut aparitia Eris, personificarea discordiei, inciudata ca nimeni nu s-a gandit sa o invite, si a aruncat in multime o gutuie (mar de aur) pe care stateau scrise cuvintele 'celei mai frumoase'. Vazand marul, Hera, Atena si Afrodita s-au grabit sa-l revendice, sustinand fiecare in parte ca le intrece in frumusete pe celelalte doua. Nereusind sa ajunga la o intelegere, cele trei zeite au hotarat sa ceara o opinie impartiala, alegandu-l ca arbitru pe printul troian Paris. Ademenit cu diferite daruri de invrajbitele olimpiene, Paris i-a oferit in cele din urma marul Afroditei, dupa ce aceasta i-a promis ca Elena, cea mai frumoasa femeie pamanteana, ii va deveni sotie."
2. Bucatarii din Evul Mediu considerau gutuia ca fiind cel mai util fruct si il gateau in combinatie cu piperul, ghimbirul, usturoiul, scortisoara sau nucsoara. Pe vremea dinastiei Tudorilor, marmelada de gutui, invelita in foita de aur, era considerata un afrodisiac puternic.
3. Ramurelele de gutui sunt folosite pentru altoirea perilor pentru a-i face sa produca mai multe fructe si pentru a accelera procesul de coacere.
4. Cojile de gutui sunt folosite pentru aromarea ceaiului verde, pentru a-i da un gust mai dulce.
5. In Pakistan, un gel produs prin inmuierea in apa a semintelor de gutui este folosit pentru tratarea secretiilor excesive de mucus, iritatiilor, ulceratiilor, dar si pentru inflamarea corzilor vocale.
6. In Malta, magiunul concentrat facut din gutui (ġamm tal-isfarġel) este folosit pentru tratarea disconfortului intestinal.
7. In Iran semintele de gutui sunt foarte pretuite, deoarece un ceai facut din acestea este folosit pentru tratarea pneumoniei.
8. In Blacani exista un obicei care spune ca atunci cand un copil se naste, un gutui este plantat ca simbol al fertilitatii, iubirii si vietii.
9. Si romanii pretuiau acest fruct. Ei foloseau gutuile ca ingredient principal intr-o mancare facuta cu miere si praz.
10. Gutuile au un continut nutritiv mic, dar sunt bogate in vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu. Ele mai contin si zaharuri, tanin, pectine, protide si acizi organici. Specialistii au atribuit gutuilor 100 de proprietati benefice, printre care se numara si actiunea antiinflamatoare, astringenta, analgezica, emolienta, tonica si expectoranta. De asemenea, consumate proaspete, gutuile pot inlatura senzatia de greata.
Surse articol: en.wikipedia.org, nutrition-and-you.com
Sursa foto: splendidtable.org